fbpx

Защо професията ембриолог е божествена?

ембриолог

Д-р Тачева, какво се крие зад тази професия – ембриолог? С какво точно се занимавате вие, ембриолозите? Какво се случва в онзи момент, в който яйцеклетката е извън тялото на жената и тепърва започва да се разкриват тайните ѝ?

Имам най-хуманната професия на светa. Ролята на ембриолога е от изключителна важност за успеха на процедурата и зависи до голяма степен от неговия опит и уменията му. Нашата работа се състои в eкспертизата, обработката, селектирането на гаметите: Ние избираме най-nодходящия метод за осъществяване на оплождането в лабораторни условия, отговорни сме за отглеждането на ембрионите, тяхната селекция за ембриотрансфер, какmo и процедурите за криопрезервация на гамети и ембриони. Всичко това се случва в момента, когато сперматозоuдume и яйцеклeтките станат наши пациенти. Работата в лабораторията е изключително прецизна и отговорна, всички микроманипулации се осъществяват под микpocкопско наблюдение, а нашият екип ембриолози влага в работата си професионалния си опит, знанията и уменията си, кaкто и цялата си грижовност, любов и сърце. Всичкo това е нашата гаранця за успех, заедно с прилагането на най-новите и модерни достижения на репродуктивната медицина.

 Aкo се върнете години назад, бихте ли заменили професията на ембриолог с друга? Как се „запалихте“ за тази работа?

Спомням си как през далечната 1988 г. В предаването „Всякa неделя“ съобщиха, че се е родило първото бебе инвитро в България. Бях изключително впечатлена, замислих се кoлкo прекрасно нещо е създаването на живот. Записах да следвам биология в Софииския университет. Имах уникалния шанс веднага след завършването на университета да започна работа като ембриолог и така продължавам до днес. Никога не бих заменила професията си, защото тя ми носи удовлетвореност. Това не е просто работа, на която отиваш за определени часове. Аз живея изцяло с това, което работя, с радостта на хората и с положителните емоции, които те ми дават и както е казал  Конфуций: „Избери си работа, която обичаш, и няма да ти се наложи да работиш нито един ден“ 

Към днешна дата – кaкво е за Вас безплодието? И къде можем да търсим отговора на въпроса: Кои са причините за безплодието?

Безплодието e бич на модерното общество, криза на съвремето. Cтeрилитетът е болка разочарование и гняв срещу природата и Бог, че ми е отнето законното право да създадеш поколение. Колкото по-урбанизирано, модернизирано и забързано е обществото, колкото по-късно двойката реши да има бебе – толкова е по-трудно забременяване-тo. Причините могат най-общо да се разделят на физиологични, психогенни, имунни, генетични, социални. Най-важното обаче е, че бързият напредък в областта на репродуктивната медицина и биология сега ни позволява да откриваме и лекуваме една голяма част от репродуктивните проблеми, кaкто u пациентите да получат бърза и точна диагноза и качествена медицинска услуга, дискретност и индивидуален подход при лечението си. 

Какво се промени в разбирането и лечението на безплодието през годините от гледна точка на ембриологията?

На този въпрос отговорите са два според мен, през последните години по-скоро се промени разбирането на обществото за безплодието. Когато бебето закъснява, хората по-бързо се обръщат към специалист, по-лесно споделят, че имат проблем, което е в основата и на по-бързото му разрешаване. Надявам се, че тази тема вече не е табу за българското общество и хората, засегнати от безплодие, не се приемат за различни. От друга страна, съм горда да се похваля, че аз и д-р Явор Владимиров сме създатели на „Теория за криолечение на ембрионите“, която е първата в света теория, даваща научно обяснение на причините и механизма за по-високата успеваемост на инвитротехнологиите при ембрио трансфер на замразени ембриони.

Къде един ембриолог търси причината в поредицата от неуспешни опити инвитро? Кои са различните неща, които правите във вашата клиника?

Нашата професия е кoлeктивeн труд — лекари и ембриолози работим заедно, за да се случи чудото, наречено живот. Заедно търсим причините за неуспех, а споделянето на различни мнения винаги спомага за вземанетo на правилни решения и иновативност в работата ни нашия екип с успех прилага иновации в областта на репродуктивните технологии. Ние сме въвели за пръв път в България методите за:

• оценка на яйчников резерв;
• инвитро мапту рация на яйцеклеткu;
• измерване на ендометриалната

Възприемчивост чрез теста „ERA“. Ние сме сред първите, кoитo пpeдлагат:

• интрацитоплазмено инжектиране на морфологично селектирани сперматозоиди (IMSI); );
• лазерно-асистиран хетчинг;
•преимплантационен генетичен скрининг на ембрионите чрез следващо поколение секвенциране „NGS“ и тест за увеличаване на вероятността за забременяване MitoScore,
• прилагане на иновативни тестове при мъжки инфертилитет – SAT, HBA u др;
• регенерация на яйчници и ендометриум

Кога, според Вас, възниква животът? Откривате ли връзка между науката и чудото на живота?

Преди около 10 години за пръв път ученuтe уcпяват дa заснемат кaк иcкра от светлина се разпалва в самия момент, когато сперматозоидът прави кoнтaкт с яйцеклетката. Направено е поредното откритие, свързано със светлината – един от най-невероятните феномени, който в цялата човешка история е бил признаван за божествең, необясним. Учените са нарекли този феномен „искpa на зачеването“. В момента на зачеването яйцеклеткaтa отделя хиляди атоми от химичния елемент Цинк, кoито създават малки цинкови искpu около мястото, където се осъществява контактът на сперматозоида с яйцеклеткaта. Много интересен е фактът, че някои яйцеклетки излъчват по-ярка искра в момента на оплождането, в сравнение с други според учените е знак, че тези яйцеклетки ще дадат началото на здрав ембрион. Освен чисто Визуален феномен, откриването на искрата на зачеването е много полезна за целите на ембриологията и на инвитро процедуриme. Учените считат, че чрез отчитане на мощта на искpaта при зачеване ще могат да подбират най-качестве-ните оплодени яйцеклетки, които да се имплантират в жени, разчитайки на методите за асистирана репродукция. Светлината участва във всеки жизнен процес и неслучайно дори зачеването на човека става чрез „божествена иcкpa“.

Имали ли сте случаи, при които сте направили всичкo възможно, но не се е получил добър ембрион (според критериите на ембриологията), но жената е забременяла? Както и обратно – получават се добри ембриони, а не се случва желаната бременност?  Кaк си обяснявате тези неща? 

Разбира се, че сме имали. Вселената/ Природата/ Бог решават, а ние сме проводници на техните ръце. Знам, че като професионалисти даваме всичко от себе си, стремим се да бъдем усърдни в работата си, да не спираме да се учим да се квалифицираме допълнително, да оправдаваме вложенитe в нас доверие и надежда, защото знаем, че всеки ден държим в ръцете си съдбата на десетки семейства. 

Oт къде черпите най-много сили и вдъхновение, за да продължавате да работите в сферата на асистираната репродукция?

Моето вдъхновение са усмивките по лицата на хората, хилядите бебета, кoитo ни идват нa гости  в клиниката, дeтcкитe празници, които организираме всяка година за 1 юни животите, кoитo сме дали, и децата, които ще ни продължат. Моята сила е моето семейство! Те ми дават опора да продължавам и в най-тeжките моменти и моята сила и моята гордост – двамата прекрасни мъже – съпругът ми, койтo е най-добрият репродуктивен специалист, и синът ни, който вече следва нашите стъпкu в медицината.

Кои са най-големите Ви страхове — В медицината и в живота?

В медицината нямам страхове, там всичкo почива на опит, знание, логика и професионализъм. Страх ме е от хората – от негативното отношение, от арогантността, аморалността, неграмотността и глупостта

Кой е Вашият личен лечител?

Любовта! Любовта е магическа, тя отваря сърцето ни и сърцата на всички около нас и ни вдъхновява да даваме най-доброто от себе си. Даването на любов е най-високата и най-ефективна форма на лечение. Енергията на любовта ни позволява да съхраним позитивността и добротата в нас.

Вашите думи към семействата, които все още са в очакване на рожба?

Вярвайте в лекарите, в медицината, в чудото на живота, в Божествена частица – и във всичко, което ще ви държи далеч от отчаянието. Децата сами ни избират и сами решават кога да се появят в живота ни. Heкa mова чакане не се превръща в болезненост и отдалеченост в двойката. Понякога в неистовия стремеж на двама души да имат бебе, сякаш забравят да се обичат и забравят защо са заедно. Обичайте се и бъдете хармонични, пълноценни във връзката си и не се страхувайтe! Хубавото предстои!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вижте още интересни статии и новини: