fbpx

Защо да правите In vitro в България – 5 причини!

in vitro - защо да правите в България

Решихме да посветим тази статия на това да споделим повече за цялостната ситуация с in vitro лечението в България. Считаме, че макар проблеми да има, като цяло България е една съвсем нелоша дестинация за инвитро лечение като цяло. Това се потвърждава и от мнението на пациенти, които са идвали да се лекуват при нас от чужбина.

Цена

Предполагаме, че мнозинството от хората могат да се досетят, но истината е, че средните цени в България са по-ниски от средните цени в редица други европейски държави и дори по-ниски от държави, които не са в ЕС. От цената за консултация до тази за цялостно лечение, предимството на българските клиники е с окло 15-20% при стандартен курс на лечение. Разбира се, в случаи, в които се налага допълнителна диагностиката, нещата може да изглеждат различно, така че както винаги сме казвали – индивидуално е. Тук просто отбелязваме средното ниво. Отделна тема са и така наречените косвени немедицински разходи, които почти със сигурност ще бъдат по-високи, отколкото при лечение в България.

Качество

Измерител на качеството при лечението in vitro според нас може да бъде само и единствено броят живородени деца. Единствено то има значение в крайна сметка, а не само дали е постигната бременност. Въпреки че няма публична база данни на представянето на българските клиники, нашите дългогодишни наблюдения са, че отново резултатността в България е около средноевропейската.

Законодателна рамка

Едно от предимствата, но с известно условие, на България е доста либералното законодателство. Това може да е плюс в някои ситуации, когато предоставя повече възможности за лечение на безплодието, но отиването в прекалено либерални регулации, може да породи редица етични казуси, а впоследствие и реални проблеми. Макар че в България ситуацията не е такава, тези аспекти трябва да се имат предвид.

Финансиране

Плюс за двойките при лечение in vitro в България са и възможностите за финансиране от държавата. Ключово тук е финансирането по фонда за асистирана репордукция. Освен него има и други програми на общинско ниво, както и на различни фондации, ангажирани с лечението на безплодието, които могат да помогнат на българските двойки. Такава възможност извън България, няма как да се получи, доколкото знаем.

Възможност за цялостно лечение

Какво имаме предвид? Много често поставянето на точната диагноза отнема време. В България има клиники, които работят на необходимото ниво, за да могат да предложат всичко, като се тръгне от адекватна и пълна диагностка чрез различни изследвания, с които да се дефинира правилно проблема на двойката, до методиките на in vitro лечение, където се следват най-новите световни тенденции.

COSSESSU – иновативен метод за яйчникова стимулация

И едно интересно допълнение, като споменахме за най-новите тенденции. Всъщност този иновативен метод за яйчникова стимулация, който имаме предвид е „рожба“ по-скоро на една друга тенденция, а именно телемедицината. Тя се развива все по-бурно особено след коронавируса и вкарва все повече изменения в много медицински отрасли.

Осъществяването на дейности онлайн е ключът към този нов подход за лечение на безплодието. В този контекст нашият екип съвместно с компания, базирана в САЩ (Miracare), създадохме един нов протокол за контролиране на стимулацията при ин витро методиката.

Чрез него ние искаме чувствителнно да намалим посещенията на пациентите в болничното заведение. По този начин да намалим и преките, немедицински и косвени разходи. Установено е, че от 162 часа средно един пациент отделя за една ин витро процедура, която трае средно 2-3 седмици в активната фаза. Между 15-75 часа отделя само за транспорт (зависи от разстонието до клиниката) – това е едно прочуване на колеги от Ирландия. Допълнително хората отделят разходи за храна, пътуване, билети, хотелско настаняване. И най-важното за някои хора – времето. Повече за метода може да разберете във видеото по-долу.

Още по-подробно може да се запознаете с тази ин витро процедура от ново поколение в участието на д-р Явор Владимиров по NOVA news, в което споделя любопитни детайли.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)