fbpx

Замразяване на яйцеклетки

Въпреки, че криоконсервацията на ембриони е най-разпространеният метод за запазване на фертилността, в наши дни замразяването на яйцеклетки е най-приложима опция за жени в репродуктивна възраст, които се нуждаят от отлагане на майчинството поради различни причини. Трудностите при замразяването поради характерната структура на яйцеклетката, костваха над 20 години развитие на методите, преди техниката да достигне клинично значими нива на успеваемост. За успеха допринесоха три главни достижения: развитието на метода ИКСИ, подобряването на криопротектантите и внедряването на метода на витрификацията.

Това отвори нова ера в криоконсервацията на репродуктивен материал. Очаква се замразяването на яйцеклетки да стане водещ метод при запазването на фертилността, а също така да се използва рутинно в IVF при редица случаи, като овариална хиперстимулация, лош яйчников отговор, генетични мутации, донорство и др.

Яйцеклетката е по-голяма от всяка останала клетка в човешкото тяло, като размера й е около 100 микрона в диаметър, горе-долу колкото диаметъра на човешкия косъм. Това означава, че теоретично ние можем да видим яйцеклетката с просто око. Също така, яйцеклетките са около 4 пъти по-големи от епителните клетки и около 20 пъти по-големи от сперматозоидите. Яйцеклетката съдържа генетичен материал, 96% вода и енергийни вещества. Факт е, че яйцеклетките се нуждаят от много енергия, особено след като бъдат оплодени. Човешките яйцеклетки съдържат голямо количество митохондрии, които предоставят енергия за клетките, като конвертират кислород и хранителни вещества в химична енергия. Концентрацията им е толкова голяма, че тази единствена клетка снабдява с енергия оформянето на цял един ембрион и зараждането на живота през първите 7 дни от деленето на зиготата. Запазването на единната цялост на всеки компонент на яйцеклетката е от съществено значение за успеха при замразяването.

Как се замразяват яйцеклетки?

За да бъдат добити оптимален брой яйцеклетки за замразяване пациентката трябва да се подложи на хормонална стимулация, подобна на тази при процедура по ин витро оплождане. По време на този процес се наблюдава растежа на фоликулите, следят се хормоналните нива, назначават се хормонални медикаменти за стимулиране на яйчниците и се прави пункция за изваждане на яйцеклетките. След аспириране, яйцеклетките се обработват и се поставят в специални криопротекторни среди, които предпазват яйцеклетките при замразяването. Те имат за цел да извлекат или превърнат водното съдържание на клетката в гел – това е важно условие за преживяемостта на яйцеклетките след замразяване. Яйцеклетката преминава през серия от такива разтвори и когато водното съдържание в нея намалее се поставя в специални съдове (Дюарови съдове), където се съхранява в течен азот (при -196 °C). След размразяване годните за оплождане яйцеклетки са около 70-80%.

Кога се замразяват яйцеклетки?

  • При жени, които планират да отложат бременността и раждането на дете на по-късен етап. Препоръчителната възраст за замразяване е до 35 години, когато яйчниковата функция е активна, има значителен яйчников резерв, а яйчниците реагират добре на стимулацията. До тази възраст вероятността яйцеклетките да са носители на генетична аномалия е по-малка;
  • С цел запазване фертилитета на жената след химио или лъче-терапия при онкологично заболяване;
  • При жени, при които яйчниците намаляват своята функция преждевременно в по-ранна възраст;
  • При жени с фамилна анамнеза за преждевременна менопауза.
Относно нашата цена за замразяване на яйцеклетки може да видите подробна информация тук.

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)