fbpx

Замразяване на яйцеклетки – кога е най-добрият момент?

замразяване на яйцеклетки

В последните 10-15 години криобилогията направи огромни крачки. Стана възможно да се замразяват не само ембриони, но и яйцеклетки. При това, без да има сериозен риск за тяхното увреждане при тяхното замразяване и размразяване. И тази технология зададе много въпроси сиреч кога можем да го правим при какви случаи може да го правим.

Какви са рисковете при замразяване на яйцеклетки

Какви са рисковете при замразяването и размразяването? Съвременното поведение, когато говорим за замразяване на яйцеклетки е в няколко посоки. Донорската програма в цял свят в повечето случаи се основава на замразяване на яйцеклетки. Защо? Защото е по-лесно за управление и транспортиране на яйцеклетките. Единственият минус е, че преживяемостта е някъде към 80% тоест, ако замразим 100 яйцеклетки 80 преживяват размразяване.

Какви яйцеклетки се замразяват

Замразяват се само зрели яйцеклетки – ние казваме в мета фаза 2. От друга гледна точка обаче ако говорим за това една жена да иска да замрази собствени яйцеклетки при какви случаи се прилага. Последните 15 години стана модерно да говорим за социален фрийзинг. Момичета, които нямат партньори и са много заети в работа и не могат да отделят времето или да помислят за семейство.

Тогава поради това, че с възрастта яйчникът намалява функция, а това рефлектира върху качеството на замразените яйцеклетки, тези жени или момичета могат да замразят яйцеклетките с цел след години (3 до 5) може и повече. Въпреки че 5 години обикновено се приема като препоръчителна граница за изчакване в замразено състояние на яйцеклетките и тогава, ако намерят партньор или решат да имат собствено дете, да размразят и да се случи бременност и раждане. Тогава след 5 години например шансът за спонтанно забременяване ще бъде доста по-нисък. Идеята е, че тези яйцеклетки, ако се ползват ще има по-висок шанс да се случи бременност и раждане.

Още причини за замразяване на яйцеклетки

Друга индикация за замразяване на яйцеклетки това е, когато имаме онкологично заболяване, при което предстои много агресивна химиотерапия. Химиотерапията води след себе си до често разршуаване на репродуктивната система при жената. Тогава тази жена може да замрази яйцеклетки и след като премине тази химиотерапия и се възстанови от онкологичното заболяване да пристъпи към търсене на бременност и раждане. Друга важна ситуация при която бихме приложили замразяване на яйцеклетки, това вече е свързано с инвитро процедурата.

При мъжа примерно не се откриват сперматозоиди при вестикуларната биопсия, тогава нямаме друг избор освен да замразим яйцеклетките или поради някаква причина по желание на пациента да се замразят яйцеклетки, за да се транспортират някъде другаде. В крайна сметка трябва да се знае нещо, което е много важно. Замразяването на яйцеклетките и търсене на бременност след години не е като застрахователна полица, която примерно да ти даде някаква гаранция.

Тя може да ти подобри шанса след години, ако искаш да имаш дете, но в крайна сметка този шанс не се увеличава чак толкова много, за да може човек да е спокоен и да си каже „ок, аз след 5 години, когато си реша проблемите или постигна определено място в кариерата, ще си реша и задачата със забременяване и раждане“.

Заключение

Много често с днешна дата към замразяване на яйцеклетки или социален фрийзинг преминават жени, които са вече на 38-40 години. Това вече е късно и аз продължавам да съветвам жените да не се облягат чак толкова на репродуктивните технологии. Да мислят за бременност и раждане още преди 30, защото репродуктивните технологии помагат, но не могат да направят неща, които определени фактори в организма, в индивида съществуват и когато човек е млад и се установи проблем по-лесно задачата намира решение.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)