fbpx

Инвитро и контролирана яйчникова хиперстимулация

яйчникова хиперстимулация

Контролираната яйчникова хиперстимулация е метод в асистираната репродукция, включващ използването на лекарства (т.нар. гонадотропини), които имат за цел образуването на множество фоликули в яйчниците, респективно яйцеклетки. Този подход чувствително увеличава успеваемостта при лечение на безплодие чрез инвитро технологиите.

Яйчникова хиперстимулация – най-важната бележка

Трябва да се прави разлика между хиперстимулация и тежките форми на хиперстимулационен яйчников синдром (OHSS).  Етимологичното значение на думата “hyper” означава образуване на повече от нормалния брой фоликули в яйчниците и трябва да се случи при всяка стимулацията. Т.е да се образуват два или повече фоликули. Това е нормален отговор на яйниковите структури и няма риск за здравето на жената, когато бъде контролирана в определени граници. Към тази група пациенти с хиперстимулация, някои автори причисляват и повечето леки форми на OHSS, които не представляват особено клинично значение. Срещат се при 20% до 33% от хиперстимулациите при инвитро процедурите. Оплакванията, за които пациентите най-често съобщават, са лека към умерена болезненост в малкия таз, подуване на корема и усещане за пълнота, леко наддаване на тегло, в редки случаи гадене и разстрийство.

Малко повече за хиперстимулационния синдром

Честота на умерените форми на OHSS е 3% до 6%, а за тежките е 0,1% до 2%. Тук симптомите на леките форми се увеличават чувствително. Като в тежките форми на OHSS се изразяват в силно изразено подуване на корема, бързо наддаване на тегло (повече от 4-5 килограма за период от 3/ 5 дни), задух, плеврален излив, уринирането значително е намаляло или е спряло, болки в прасеца и гърдите, силни болки в долната част на корема. OHSS може да бъде придружен и с допълнителни усложнения от завъртане на яйчниците около оста си, руптура на яйчникови кисти, венозен тромбемболизъм, синдром на остър респираторен дистрес, електролитен дисбаланс, тромбофлебит и хронично бъбречно заболяване. При тези форми и състояния се налага активно болнично и реанимационно лечение.  

Някои жени са с чувствително по-висок риск от развитие на тежките форми на OHSS от други. Това са случаите, при които се установява ендокринно заболяване (проявява с липса на овулация, хиперандрогенизъм и силно изразена поликистоза на яйчниците), възраст по-малко от 30 години, нива на AMХ чуствително над нормата, астеничен тип структура на тялото и тегло под общо приетите норми, както и история за синдром на хиперстимулация на яйчниците при предходна ин витро процедура.

Превенция на тежките състояния

Възниква въпроса, как да предотвратим тези тежки състояния, които са в следствие на стимулацията и дали е възможно?

Отговорът е категорично ДА.

Съвременната наука и нашия опит в репродуктивна медицина ни позволява да приложим специфичен подход и индивидуализация при стимулацията, чрез които да профилактираме тежките форми на OHSS. Изборът на протокол за стимулация е основен фактор и се основава на различни критерии като възраст на пациентката, многокомпонентна оценка на яйчниковия резерв, ендокринен баланс и анализ на общото състояние на жената.

Управлението на самата стимулация и избора на подходящите медикаменти за нея са друг важен фактор, чрез който ние успешно елимираме риска от тежките форми на OHSS.

Как ние се справяме с това?

Ние сме първата инвитро клиника в България, която гарантира, че нито един от нашите пациенти няма да бъде хоспитализиран с цел лекуване на това тежко състояние. Това се дължи на специалната профилактика, през която задължително минава всеки наш пациент. Новият внедрен подход ще даде спокойствие на нашите пациенти и ще ликвидира риска да преживеят това сериозно усложнение.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с мен в Linkedin или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)