fbpx

Определяне на яйчников резерв

определяне на яйчников резерв

Определяне на яйчников резерв 

В последните години навлезе една много сериозна тема, която има отношение към безплодието, а именно темата за яйчниковия резерв. 

Какво представлява определянето на яйчниковия резерв?

Това са група от изследвания, чрез които се определя дали възрастта на жената отговаря на нейната яйчникова възраст. Защо? Защото в някои случаи дори една жена да е по-млада, нейните яйчници могат да бъдат “по-възрастни” и забременяването да е по-трудно.

Методи за определяне на яйчников резерв

Методите са разделени на 2 групи – функционални и динамични. Най-често се прилагат функционалните методи, чрез които получаваме моментна картина на състоянието на яйчниковата функция. Това са хормоните инхибин Б, антимюлеров хормон и фоликостимулиращ хормон. По време на менструалния цикъл също така се използва и ултразвукова оценка, чрез която се определя обемът на яйчника, броя антрални фоликули понякога и кръвоснабдяване. Другия вид метод е чрез тест, така наречените динамични тестове. Те са по-точни, но при тях се налага приемане на медикаменти, които да стимулират яйчниковите структури.

Каква е причината за намаляване на яйчниковия резерв?

В голям процент от случаите това е генетично. Някои хора се раждат по този начин и резервът на яйчника или така наречените малки фоликули, в които може да расте яйцеклетката, е с нисък базис. Това води след себе си до по-ранно изчерпване на този резерв. Тук е важно да кажем, че трябва да сте наясно с това дали вашите майка или баба са имали такъв проблем.

Друга причина за намаляване на яйчников резерв е ендометриозата. Тя е особено заболяване, което се среща при около 4-5% от жените. При него тази благородна тъкан на яйчника бива изместена от ендометриозни огнища. Това пак води след себе си до намаляване функцията на яйчника. Не на последно място причина са и оперативните интервенции. Понякога безпричинно махане на цял яйчник също има негативен ефект върху яйчниковата функция.

В “Инвитро клиника София” предлагаме тестове за определяне на яйчников резерв. Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се свържете с нас или лично с д-р Явор Владимиров!

Последните години една много сериозна тема, която има отношение към лечението на безплодието стана много актуална. Това е така нареченият яйчников резерв и всички въпроси за неговото първоначално определяне.

Как се определя яйчниковият резерв?

При определяне на яйчникови резерв най-просто казано се установява дали възрастта на жената (имаме предвид астрономическата възраст на жената) съответства на яйчниковата й възраст. Това включва набор от редица изследвания, с които може да се дефинира актуалното състояние на нейните яйцеклетки.

Една малко известна статистика

Какво ни казват данните от множество изследвания, провеждани глобално. Оказва се че около 10% от жените са в по-напреднала яйчникова възраст в сръвнение с астрономическата им. Какво означава това? Това означава, че дори една жена да е на 30 години, ако е в тези 10%, то е много вероятно тя да има затруднено забременяване, защото функцията на яйчника й намалява в по-млада възраст. Това за съжаление се отразява на плановете на много двойки, които искат да имат деца.

Методи за определяне на яйчников резерв

През последните 20 години медицината напредна много бързо и създаде методи, чрез които ние можем да определим този яйчников резерв. Най-общо методите ги разделяме на две групи – динамични и функционални. Най-често се прилагат функционалните, а именно тези които дават една моментна картина на състоянието на яйчниковата функция. Това са хормоните фоликулостимулиращ, антимюлеров и Инхибин Б, както и ултразвуковата оценка по време на менструален цикъл, в които се определя обема на яйчника, броя антрални фоликули, а понякога и кръвоснабдяване. Въз основа на тези 6 параметъра може да бъде направена обективна оценка на размера на яйчника.

Другите тестове, така наречените динамични тестове са по-точни но при тях се налага прилагане на медикаменти, които да стимулират яйчниковите структури. Има два основни подхода. Единият е така наречения Кломифен Цитрат тест, а именно даване на медикаменти от групата на серуфем, сърпафар, кломифен цитрат между 5-ти и 9-ти ден от цикъла и се установява какъв е яйчниковият отговор няколко дни по късно. А другият подход е стимулация, подобна на инвитро процедура. Също се цели да се види яйчниковият отговор. Но тези динамични тестове са доста скъпи и практически по-трудно приложими, затова в нашата практика прилагаме функционалните тестове.

Каква е причината за намаляване на яйчниковия резерв?

Когато говорим за яйчниковия резерв, и каква е причината за неговото намаляване. В повечето случаи това е генетична предиспозиция. Някои хора се раждат по този начин и резервът на яйчника или така наречените малки фоликули, от които може да расте яйцеклетката е с нисък базис. Това води след себе си до по-ранно изчерпване на този резерв. При разговори с наши пациенти много често задаваме въпроса за някакви наследени състояния. В 50% от случаите установяваме наследственост по женска линия. Ако майката е влезнала в менопауза е по-рано отново имаме приблизително 50% шанс и дъщерята да влезе по-рано в менопауза. Нашите баби и майки са раждали 25 години по 2 деца и след това дори да влязат в менопауза по-рано от 35-40 години. Съвременните жени обаче тръгват да търсят бременност след възрастта 35 години много често. Тогава, когато има тази наследственост дори и чрез инвитро технологиите успеваемостта е доста ниска.

Друга причина за намаляване на яйчниковия резерв е Ендометриозата. Това е едно рядко заболяване, което се среща при 4 до 5 процента от жените, и при него тази благородна тъкан на яйчника бива изместена от ендометриозния огнищ. Това пак води след себе си до намаляване на функционалността на яйчника. Не на последно място са оперативните интервенции. Понякога безпричинно махане на цял яйчник или образно казано набождане на яйчника също има ефект върху яйчниковата функция.

Друго важно нещо е възрастта на жената. Понякога се случва, че възраста на жената е доста напреднала но яйчниковият резерв е в доста по-добро състояние на база цифрите, които виждаме. Независимо от това по особен механизъм стареенето на организма има негативен ефект върху репродукцията на жената. Затова винаги съветваме дамите да мислят по-рано за забременяване или като минимум за ранно определяне на яйчников резерв, с който разполага, за да е наясно каква е ситуацията при нея.

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)