fbpx

Въведение в Инвитро лечението – основните неща, които трябва да знаете

Въведение в инвитро

Въведение в инвитро лечението

Въведение в инвитро лечението е изключително важно, тъй като множество проучвания алармират за все по-сериозния проблем с фертилността както при мъжете, така и при жените. Затова е важно да разберете, че ако изпаднете в тази ситуация, то не сте изолиран случай и няма от какво да ви е срам! Важно е да се действа адекватно и спокойно, за да имате максимални шансове за успех. В този ред на мисли Инвитро оплождането може да бъде решението за вас. Подготвили сме ви кратко въведение в инвитро лечението и основните неща, които трябва да знаете.

Какво по-конкретно представлява оплождането Инвитро?

Терминът “Инвитро” се превърна малко или много в събирателно понятие в последните години, като мнозинството от хората нямат много ясна представа какво представлява оплождането инвитро и как може да се разграничат различните лечения на репродуктивни проблеми и стерилитет.

В тази статия нямаме претенции за изчерпателност, а по-скоро сме си поставили за цел да дадем резюмирана информация за това какво представлява най-общо инвитро лечението.

Стъпка 1 – Стимулация на яйчника.

Първата стъпка при инвитро процедурата е стимулиране на яйчниците, с цел отделяне на повече яйцеклетки. Това обикновено е свързано с прием на медикаменти в продължение на около 10 дни.

Стъпка 2 – Взимане на яйцеклетките.

Когато фоликулите в яйчника достигнат оптимален размер и яйцеклетките са узрели, през влагалището с упойка се извършва т.нар фоликулярна пункция. Яйцеклетките се извличат внимателно от всеки яйчник, като след това е необходимо да останете в клиниката няколко часа за възстановяване след упойката.

Стъпка 3 – Оплождане на яйцеклетките.

След получаване на проба сперматозоиди от партньора се избират най-активните, които се използват за оплождане на яйцеклетката. Оплодените успешно яйцеклетки сега се наричат ембриони. Те ще се отглеждат в лабораторен инкубатор в продължение на 2 до 6 дни, който ще подържа всички необходими условия за нормалното им развитие.

Стъпка 4 – Избор на ембрион за връщане в утробата.

Докато ембрионите растат безопасно в инкубатора, ембриологът ще следи отблизо тяхното развитие. Това се прави или чрез прецизно оценяване на морфоологията и степента на нарастване на ембриона. Въз основа на информацията за развитието на ембриона, специалистът ще избере най-добрия ембрион и ще започне да го подготвя за трансфера. С цел да се подобрят шансовете за имплантиране, ембрионът се поставя в среда, която много прилича на тази в майчината утроба. При определени условия се извършва и генетично тестване на ембрионите, за да се уверите, че ембрионът не съдържа генетични аномалии, преди окончателно да се пренесе в утробата.

Стъпка 5 – Обратно в утробата

Ембрионът, избран за трансфер, се поставя в тънка тръбичка, наречена катетър. След това катетърът се прекарва през шийката на матката и ембрионът се пренася в утробата. След трансфера ембрионът трябва да разчита на собствената си способност за имплантиране, както и на подготовката на маточната лигавица да го приеме. Това е сложен биохимичен процес, при който множество фактори са от значение.

Стъпка 6 – Изчакване и тест за бременност

След трансферът на ембрионите ще трябва да изчакате между 7 и 14 дни, преди да направите тест за бременност. Средностатистическата двойка може да се подложи на 2 до 3 инвитро процедури преди да настъпи успешна бременност, която не се различава от естествената бременност.

Стъпка 7 – Замразяване на ембриони

След извършването на инвитро процедурите може да има повече добри ембриони, които могат да бъдат замразени. Те могат да бъдат използвани при потенциални бъдещи лечения, без да се налага нова стимулация.

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)