Инсеминация

Вътрематочна инсеминация (IUI)

Вътрематочната инсеминация представлява инжектирането на селектирани и активирани сперматозоиди директно в матката. Извършва се около времето за овулация.

Вътрематочната инсеминация се препоръчва при леки до умерени форми на мъжки фактор на инфертилитета (намалена сперматозоидна концентрация или намален брой прогресивно подвижни сперматозоиди). Подходяща е и при наличието на проблеми с цервикалния мукус. Вътрематочната инсеминация може да бъде избор на лечение при еректилна дисфункция, преждевременна еякулация или други медицински причини. Понякога този метод на лечение се препоръчва и при стерилитет с неизяснен произход.


Възможни са два варианта на вътрематочна инсеминация:

 • Вътрематочна инсеминация със съпружески сперматозоиди;
 • Вътрематочна инсеминация с дарителски сперматозоиди.


Методът включва:

 • Приложение на медикаменти за стимулация (ако е необходимо)
  Използването на медикаменти има за цел образуване на повече фоликули, съответно – на повече яйцеклетки. Извършва се следене на развитието и зрелостта на фоликулите чрез ултразвукови прегледи и кръвни тестове за определяне нивата на репродуктивните хормони.
 • Обработване на семенната течност
  Обработката се извършва с помощта на различни методи, в зависимост от характеристиките на сперматозоидите. Целта е да се изолира по-голям процент на добре подвижни сперматозоиди с нормална морфология.
 • Инжектиране на обработените сперматозоиди в матката
  Инжектирането става около момента на овулация. Процедурата се извършва с помощта на тънък мек катетър и е безболезнена. В някои случаи, след инсеминацията се налага приложение на прогестеронови препарати за подпомагане на функцията на жълтото тяло.

Процентът на успеваемост при вътрематочната инсеминация зависи от качеството на сперматозоидите, от овариалните фактори, а също така и от възрастта на пациентите.