fbpx

Няколко важни въпроса за лапароскопията!

лапароскопия

Лапароскопията всъщност има две посоки. Двете посоки са диагностична и терапевтична. Освен това нейно разнообразно приложение, трябва да отбележим, че и около нея има митология както и около почти всичко останалало в репродуктивното здраве. Дори наскоро ни попитаха дали трябва да ходят под слънцето и на басейн след лапароскопия, защото са им препоръчали да не го правят, което няма никаква логика.

Лапароскопията като метод на лечение

В миналото лапароскопията беше един от основните методи за лечение на тубарен стерилитет. Оказа се, че е много неуспешен и сега в момента инвитрото е водещо като метод за лечение на безплодие. Респективно и на тубарния стерилитет. Лапароскопията може да е успешна, когато има умерени, леки проблеми в дисталните части на тръбите. Чрез отваряне на тези тръби и махане на срастванията може да се случи спонтанно забременяване. Но ако до една година не се случи обикновено тези сраствания се възстановяват. И трябват нова лапароскопия или инвитро процедура. Това е терапевтичния ефект на лапароскопията относно безплодието.

Лапароскопия като метод за диагностика

Относно диагностичността е важно да кажем, че ние препоръчваме доста често лапароскопия. Защо? Ами защото всъщност това за мен е тежката артилерия в диагностиката. Защото чрез нея ние получаваме информация за състоянието на малкия таз, яйчниците, тръбите, маточното тяло и тази информация единствено може да я получим с лапароскопия. Затова понякога тя се оказва неотменима част от лечението на безплодието.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)