fbpx

Старт на кампанията за мъжко репродуктивно здраве

Обявяваме старт на записвания за спермограми!

ЕДНА МЕЧТА, ЕДНА ЦЕЛ!

На 25 март инвитро клиника „София” стартира кампания за мъжко репродуктивно здраве. Лице на кампанията е певецът VenZy. Целта е да бъдат насърчени млади мъже, които все още нямат деца, да изследват своите репродуктивни възможности. Доказано, че при безплодие в двойката в 40% от случаите проблемът е при мъжа.От предишните кампании на инвитро клиника „София” резултатите се красноречиви, че има нужда да се говори повече за проблема.Статистиката показва, че при изследване на количествените и качествени параметри на семенната течност, все повече намаляват мъжете с нормални параметри. Също така е установено, че при около 2% от мъжете е налице липса на сперматозоиди (азоспермия).Според д-р Десислава Тачева, главен ембриолог на Инвитро клиника София, архаичната представа за безплодието като за женско заболяване отдавна е отхвърлена. Мъжкият фактор на инфертилитет стана особено актуален в последните десетилетия.

VenZy споделя: „Включвам се в кампанията от гледната точка на баща и мъж. Прегърнах тази инициатива с цел, да кажем на обществото, че не е страшно да се преглеждаш. Не е нужно да имаш проблем, за да отидеш на лекар. Вярвам, че с по голяма информираност страха и притесненията на мъжете биха отпаднали. Имам приятели, които са живели в чужбина и те са ми споделяли, че да се изследват преди да искат да имат бебе е изключително нормално и рутинно. Много често един такъв преглед от страна на мъжа ще спести много притеснения и болка от страна на жената. Трябва да се премахне стигмата над това, че при безплодие в една двойка – вина има жената, защото е „ялова“.

Темата за мъжкия стерилитет продължава да е табу в България. Обичайно мъжете се чувстват здрави и това ги кара да смятат, че проблемът не е в тях. Характерен е и страхът да не се подрони техния авторитет в семейството. Това води до забавяне на диагностиката.В нашето общество все още има доста заблуди, свързани с мъжкия стерилитет. Една от тях е, че сексуално активните мъже нямат репродуктивни проблеми. Причината е, че повечето хора не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве. Друга заблуда е, че щом някой вече има деца, значи репродуктивното му здраве е добро. С напредването на възрастта в човешкото тяло настъпват определени изменения, свързани най-вече с някои заболявания. Основните проблемни идват от диабета и хипертонията, а също така и от нездравословния начин на живот, който може до доведе до намаляване на оплодителните възможности на сперматозоидите или тяхното количество. Има различни причини за стерилитета при мъжете, като най-често срещаните са вродените аномалии, възпалителните заболявания, ендокринните заболявания, разширените вени на тестисите. Според специалистите по репродуктивно здраве профилактиката трябва да започва още от ранна детска възраст и да се прави от педиатрите.

📞

За записвания тел.: 070018586

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)