fbpx

Забременяване по естествен начин по време на инвитро стимулация – възможно ли е?

Забременяване по време на инвитро

Нормално ли е да се стигне до спонтанно забременяване при инвитро процедура? Истината е, че има такива случаи. Наблюдавали сме дори след неуспешна инвитро процедура в следващия цикъл жената да постигне спонтанно забременяване. Щастлива рядкост, но съществува.

Каква е причината за спонтанното забременяване по време на инвитро

Какво може да предизвика подобен развой на събитията? Обикновено причината е самата фоликуларна пункция. Набождането на яйчника на наш език се казва „дрилинг“ може да промени ендокринологията на самия яйчник. Това става за кратко време и може да доведе до спонтанно забременяване. Такъв феномен се случва при силно изразен поликистозен тип яйчник. Условието е все пак и мъжът да има нормални параметри на семенния анализ. Защото ако проблемът е „стерилитет с неизяснен прозиход“ по нашата терминология или казано по-разбираемо – и при двамата всичко е наред, но поради дългият период от време на изчакване с липса на бременност нещата не се получават, което става индикацията за инвитро процедура.

В обобщение – да, случват се таквива щастливи моменти, които след неуспешна стимулация с фоликуларна пункция и ембриотрансфер, се случва и бременност. Пожелавам го на всички двойки с репродуктивни проблеми, но трябва да знаете, че статистиката е категорична, че такива бременности са рядкост и изключения.

За всеки, който има желние за личен коментар, съм на линия в моя Linkedin профил или се свържете с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)