fbpx

Спермограма и мъжко репродуктивно здраве

спермограма и мъжко репродуктивно здраве

Факт е, че всяка шеста двойка в репродуктивна връзка се сблъсква с проблема безплодие, като причините обикновено са разпределени по равно между двата пола. В тази статия ще се фокусираме главно върху проблемите при мъжете. Според нас те остават някакси встрани от основните обсъждания, но реално са точно толкова значими, колкото и тези при дамите.

Тендеции, които не са повод за оптимизъм

Изключително обезпокоително обаче е тенденцията, която се наблюдава през последните 15 години и е свързана с намаляване на възможността на възпроизводство при мъжете. Като цяло се наблюдава сериозен спад на показателите на семенната течност и репродуктивните способности на мъжете както в България, така и в много други държави през последните десетилетия. Преди няколко години екипът на Ин витро клиника „София“ проведе мащабно проучване, което за съжаление затвърди тези впечатления. Повече за него може да видите във видеата по-долу.

Основни заблуди при мъжете

Съществуват няколко основни заблуди при мъжете и днес смятам да разгледаме някои от тях. Първата е “аз съм сексуално активен и поради тази причина нямам проблем с репродуктивните си възможности.” Изключително разпространена заблуда. Особено сред младите мъже, които смятат, че щом са здрави, силни, имат сексуална активност, то при тях не би трябвало да има проблем със забременяването и с техните репродуктивни възможности. Всъщност трябва да се разграничава сексуално от репродуктивно здраве. Защото дори и да са сексуално активни, младите мъже могат да имат проблем, свързан със спермогенезата. Това може да са намален брой сперматозоиди, намалена подвижност, освен това липсващи сперматозоиди, липсващи семепроводи, през които сперматозоидите да се движат. Това от своя страна би довело до намаляване на възможността за забременяване или дори липсващо такова. Друга заблуда е “аз вече имам деца и проблемът не е в мен”.

Всъщност биологичният часовник тиктака не само за жената, а и за мъжа. Ние с времето не ставаме по-здрави и по-фертилни, а напротив. Редица заболявания могат да окажат влияние върху мъжкото репродуктивно здраве. Това обикновено са крипторхизъм или това е задържаният тестис, асансьорен тестис, прекарани в миналото сексуални трансмисивни заболявания. Редица други инфекциозни заболявания, заушка. Освен това травми в областта на половите органи, таза, както и предната коремна стена. Както вече споменахме, тютюнопушене, затлъстяване, хипертония, злоупотреба с алкохол и наркотици, професионалните вредности, подлагане на радиация, цветни, тежки лакове и т.н.

Спермограма и мъжко репродуктивно здраве

Най-основният начин един мъж да провери състоянието на своето репродуктивно здраве е спермограмата. Какво или как трябва да се подготви човек, който трябва да прави спермограма? Първо, мъжът трябва да има полово въздържание между 3 и 5 дни, това означава обаче не по-малко от 3 дни и не повече от 5 дни, само тогава резултатите могат да бъдат достоверни. През последните две седмици мъжът не трябва да е приемал антибиотици, освен това в дните на въздържание не е препоръчително да употребява алкохол. Съдът или контейнерът, в който ще се отдели семенната течност трябва да бъде стерилен, да  бъде взет от лабораторията или пък закупен от аптека.

Пациентът трябва да предупреди изследващите го ембриолози за всичките му лекарства и добавки, които той приема. Това е важно, тъй като е напълно възможно да приема лекарства, които оказват влияние върху спермагенезата. Резултатите от спермограмата обикновено стават в рамките на същият ден. И накрая бих искала да призова мъжете да бъдат смели, в направата на една спермограма няма нищо странно, нищо страшно, напротив, така бихте могли да спестите на партньорките си продължителни, болезнени и понякога скъпоструващи изследвания. Когато говорим за спермограма и мъжко репродуктивно здраве, трябва да сме наясно, че спермограмата не е присъда и един или два неблагоприятни резултата не означават непременно диагноза. Това е сигнал, че ще трябва да се направят и други изследвания, които да дадат пълната картина за проблема.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свържете с д-р Явор Владимиров в неговия личен Linkedin профил или се с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)