fbpx

Сперматозоидите на фокус – какво трябва да знаете?

сперматозоидите

Всички знаем, че сперматозоидите са необходими за създаването на друго човешко същество, но понякога те не получават достатъчно признание за тяхната роля. Може би причината е схващането, че жените се считат по-отговорни тъй като износват детето. Истината е, че половината от генетичния код се носи в спермата. Има много интересни факти за спермата и именно те ще ни помогнат да оценим още повече сперматозоидите.

Научното „откриване“

За съществуването на феномена „сперматозоиди“ светът разбира през 1677 г. Година преди това нидерландският учен и производител на микроскопи Антъни ван Льовенхук прави няколко революционнни проучвания в тази посока. През 1674 г. Той разглежда за пръв път живи микроби под микроскоп. По-късно през 1677 година ученият решава да изследва собствената си сперма под един от неговите микроскопи и съобщава, че е видял „животни подобни на змиорка“. Той е първият, който е видял как изглеждат и първият, който ги описва.

Характеристики

Сперматозоидите са най-малките клетки в човешкото тяло. Ако една яйцеклетка се величае с гигантските си размери. Гигантски спрямо всички останали клетки в човешкото тяло, но противоположна на нейния размер сперматозоидът е най-малката клетка в човешкото тяло. Човешките сперматозоиди се движат в размерите между 52 и 62 микрометра, а това е една милионна част от метъра. Ако приемем, че средно в еякулата има около 39 млн. Плувци и си ги представим подредени по дължина един зад друг биха образували редица с обща дължина 2.5 км. Изумително, нали?

Програмирани да оцеляват

Сперматозоидите са единствените клетки, които се произвеждат в един организъм, но всъщност са създадени, за да оцелеят в друг. Веднъж попаднали в шийката на матката, могат да оцелеят там до 5 дни, благодарения на цервикалната слуз, която ги снабдява с необходимите за това хранителни вещества.

Еякулатът на един здрав мъж с добра оплодителна способност, съдържа около 30 до 600 млн. Сперматозоиди. Тъй като броят на сперматозоидите се повлиява и от възрастта, здравословното състояние на мъжа и фактори на околната среда и начина на живот в практиката е прието броят на сперматозоидите да се смята за нормален, ако надвишава 39 млн.

Победители са само спринтьорите

Ако веднага след овулация сперматозоидите достигнат яйцеклетката то тя ще се намира в самото начало на маточните тръби. При нормални условия само около 300 до 500 сперматозоида преодоляват това огромно разстояние и стигат до целта. Всички останали изостават по трасето.

При еякулация сперматозоидите се изстрелват от пениса със скорост 17 км в час. За сравнение пчелата лети средно със 17 км в час. Веднъж попаднали във влагалището сперматозоидите забавят темпото драстично и се придвижват към яйцеклетката със средно 3-4 мм в минута. Това отговаря на скорост 0.1 хил. Километра в час. Сперматозоидите са мъжки или женски. Сперматозоидът носи или мъжка “Y” хромозома или женска „X” хромозома, но не и двете. Именно видът на хромозомата определя и пола на бебето.

И още няколко любопитни факта

Сперматозоидите са дезориентирани. Научно доказано е, че единствената цел на сперматозоидите е да оплодят яйцеклетката, но те не знаят това нито пък знаят как да достигнат до нея. При кого подозирате, че отива тази задача? При яйцеклетката, разбира се. Тази функция е заложена в програмата на всяка една здрава и годна за оплождане яйцеклетка. Яйцеклетката сигнализира по специфичен начин и така помага на сперматозоидите в намирането на посоката.

Човешките сперматозоиди са деформирани. Машинката за производство на сперма на мъжа постоянно си губи настройките. Това е простото обяснение на факта, че сперматозоидите не изглеждат еднакво. 90% от тях са деформирани. Някои с 2 опашки, други с огромни глави, трети с прегънати опашчици.

Мъжът отделя съвсем малко семенна течност. Възрастният жребец кон, а не мъж отделя наведнъж около 60 до 100 мл. Сперма, бикът 40-50 милилитра, а мъжът само от 2 до 6 мл тоест половин чаена лъжичка.

Един тестис е достатъчен. Ако по рождение или в резултат на злополука или болест мъжът остане с 1 тестис този тестис ще може да произведе достатъчно сперма, за да зачене дете. Дори е вероятно производителната способност на „самотния герой“ да се увеличи. Прочутият велосипедист Ларс армстронг е загубил единия си тестис заради рак, но това не му е попречило да стане баща на 5 деца.

Цехът никога не спира да работи. Жените се раждат с определен брой яйцеклетки за цял живот, но при мъжете репродуктивната система е устроена по-различно. Те произвеждат сперма всеки ден, по цял ден, цял живот. С възрастта спермата на мъжа става по-вяла, но механизмът пак функционира 24/7.

Здраве на сперматозоидите

Като всяка друга система в човешкия организъм, тази също има нужда да се поддържа. За здрава сперма мъжът е желателно да се храни здравословно, да не пуши и да не прекалява с алкохола. Едно проучване е показало, че 3 и повече чаши кафе на ден намаляват концентрацията на сперматозоидите, а консумацията на зърнени храни нормализира концентрацията и подвижността им.

Редовната еякулация подобрява качествата на спермата. Според множество проучвания редовната еякулация подпомага мобилността и качестватата на сперматозоидите. Всеки здрав мъж произвежда около 1500 сперматозоида всяка една секунда. Всяка. Числото на брой произведени сперматозоиди на дневна база надвишава 1 млн.

Те са милиони. Здравите мъжки тестиси могат да произвеждат около 500 млн сперматозоиди дневно.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с мен в Linkedin или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)