fbpx

Рискове при инвитро процедурите – какво трябва да знаете?

рискове при инвитро

Като всяка средна по обем медицинска дейност и при инвитро процедурите винаги има риск.

По-малки видове риск

Един от рисковете е така нареченият яйчников хиперстимулационен синдром или благодарение на стимулацията се образуват огромни нива на естрогени в кръвта и много фоликули. Преди години това беше много сериозно усложение. Но към днешна дата имаме техники, с които можем да го профилактираме. Затова може спокойно да говорим за нулев риск от хиперстимулационен синдром при инвитро.

Това е първият основен риск. Другият основен риск е от алергична реакция. Най-вече към анестезията. Този риск обаче също може съществено да бъде нулиран, като се използва практиката да се прави предварително консултация с анестезиолога. Ако трябва да се прави тестуване, се прави тестуване, което в крайна сметка смалява риска до нулева степен.

По-сериозни видове риск

Друг риск е от развитие на възпалителен процес. Най-често повишен риск има при жени с ендометриоза или с фоличен възпалителен процес в малкия таз. Самата пункция може да обостри този хроничен възпалителен процес и тогава се налага антибиотично лечение. При тези случаи профилактиката с антибиотик по време на пункция е достатъчно да предотвратим този риск.

Четвъртъият риск е хемоперитонеум. Той е свързан със самата пункция, прия която с една игла се преминава през свода на влагалището и се набождат директно фоликулите в яйчника. Когато има много фоликули по някои пъти това кървене, което винаги съществува при пункция, е доста силно изразено. И тогава се налага лапароскопия, за да се спре това кървене. Рискът статистически е 3 на 1000. Тоест чувствително под 1%, но съществува и затова в нашите информирани съгласия информираме хората подробно за тези неща и обсъждаме при какви ситуации какви са рисковете. Важно е да запомните, че за всеки пациент рискът е индивидуален. Той зависи от разположението на яйчника, зависи от това дали има срастване и други фактори, но статистиката е тази. Това са 4-те групи рискове.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)