fbpx

Какво включва разширената спермограма

разширена спермограма

Сперматозоидите са най-малките клетки в човешкото тяло. Ако една яйцеклетка се величае с гигантските си размери. Гигантски спрямо всички останали клетки в човешкото тяло, но противоположна на нейния размер сперматозоидът е най-малката клетка в човешкото тяло. Основното изследване, с което установяваме тяхното състояние е така наречената спермограма. Тя е достатъчно изследване и мнозинството мъже, които проверяват състоянието на спермата си, не стигат до друго. Понякога обаче има случаи, в които се налагат допълнителни изследвания, които влизат в общото разговорно понятие „разширена спермограма“.

Какво представлява разширена спермограма?

Разширена спермограма е много общо понятие. В нашите медицински среди е трудно да се дефинира. В една спермограма морфологията по Крюгер може да се каже, че е част от разширената спермограма. Въпреки че морфологията по Крюгер, когато говорим за бепзлодие е част от задължителната обща спермограма както и изследването за броя и за подвижността на сперматозоидите.

Морфологията е много ключова и то не по СЗО, а по Крюгер! Защо? Защото критериите по Крюгер са по-стриктни. Обикновено когато не се намери проблем с тези тестове, може да се задълбочат изследванията. Да се потърси проблематиката и в друга посока.

Докъде може да стигнат изследванията на семенната течност?

Може да се потърсят антитела, ДНК или да се направи SDI тест. Но колкото повече информация имаме за сперматозоидите при семенния анализ, толкова по-добре. Това е много често при инвитро процедури, когато планираме самата инвитро процедура. Ние предпочитаме да имаме максимална информация, защото въз основа на разширената информация от семенния анализ ние решаваме какъв вид инвитро да реализираме. Това може да е ИКСИ, класическо инвитро и ИМСИ процедура.

Понякога има мъже, при които семенният анализ или базисния семенен анализ, всичко е наред обаче има много ниска оплодителна способност на сперматозоидите, а това е много важно, ако се прави класическо инвитро. При тези случаи или има много нисък процент оплождане или липса на оплождане. Затова максималната информация е полезна за специалистите и за пациентите.

Разберете повече за сперматозоидите в това видео:

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с мен в Linkedin или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)