fbpx

Причини за успешно инвитро

успешно инвитро

В тази статия ще засегнем малко повече основните причини за успешно инвитро лечение. Според нас е важно да имате тази информация предвид още преди да започнете процес по лечение. Макар да има редица изключения от правилото, трябва да сте наясно с основните предпоставки и статистика. Това може много да помогне за вашите действия и да ги направи максимално адекватни на реалностите.

Основни причини за успешно инвитро

Основният фактор за успеваемостта в лечението на безплодието при жените е възрастта. При жени до 35 години успеваемостта на база раждане е около 55%. Между 35 и 37 години успеваемостта е 40%, между 38 и 40 години тя е 26%, но след 42 години вече е не повече от 10%.

Друг фактор, който е много важен и има отношение към успеваемостта е дали имаме поставена тежката диагноза безплодие. При мъжа това може да са много тежките форми на тератозооспермия, което прави успеваемостта минимална. Или при случаите с напреднала възраст на яйчника при жената. Какво означава това? Когато говорим за напреднала възраст на яйчника имаме предвид, че възрастта на яйчниковите структури е по-напреднала от астрономическата възраст на жената. Тогава успеваемостта е по-ниска.

Също и при случаите с ендометриоза – успеваемостта е сравнително по-ниска. Ако тези фактори не са налице, то това са допълнителни причини за успешно инвитро лечение.

Положителни предпоставки

Много важен компонент е яйчниковият резерв при жената. Ако възрастта на жената не отговаря на възрастта на яйчника, а именно яйчниковата възраст е по-голяма, това води след себе си до по-ранно влизане в менопауза на жената и влошаване качеството на яйцеклетките дори в по-млада възраст. Има описани случаи на жени, които влизат в менопауза преди 30-годишната им възраст.

Друга основна група предпоставки за успех са опитът, научните познания на специалистите, които извършват инвитро лечението. А именно използват индивидуализиран протокол, който е точно съставен за определения пациент.

Следващата фаза в инвитро процедурите е ембриологичната част. Тук много важен елемент са опитът на ембриолозите, обурудването на лабораторията и средите за отглеждане на ембрионите. Те имат ключово място за крайния резултат. От значение също така е и ембриотрансфера. Това е връщането на ембрионите в маточната лигавица. Ембриотрансферът трябва да бъде атравматичен! Трансферът трябва да бъде извършен бързо, за да може лесно маточната лигавица да приеме ембриона и маточното тяло или матката да не контрахира. Това е важно и защото матката е доста чувствителна при тези манипулации. Важен момент е и последната фаза. А тя е поддържане на маточната лигавица и използване на специфични медикаменти, които да олеснят имплантацията и респективно развитието на бременността.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)