fbpx

Причини за нисък яйчников резерв

причини за нисък яйчников резерв

Това е отговор на въпрос от наша зрителка. Какъв е самият въпрос, касаещ нисък яйчников резерв при жена на 35 години?

Аз съм на 35 години имам 2 неуспешни инвитро опита и яйчниковият ми резерв е 0.5. Първият път върнаха 2 ембриона, вторият извадиха 2 яйцеклетки и казаха, че не са узрели. Защо моя яйчников резерв е толкова нисък? Нямаме го генетично в семейството.

Отговор на въпрос за нисък яйчников резерв

Да, действително 35 години е много рядко срещано да имаме толкова нисък антимюлеров хормон, респективно и чувствително намален яйчников резерв. Това, че никой от фамилията не е влизал рано в менопауза не е релевантна информация. Никой не знае какъв ген от прародител може да е дошъл при нас. Може да има и други фактори, които да са довели до намаляване функцията на яйчника. Но това вече е спекулативно. Относно връщането на 2 ембриона и изваждането на 2 яйцеклетки и са казали, че са незрели.

Когато намалее функцията на яйчника респективно имаме по-малко яйцеклетки и ембриони. Ако не са узрели яйцеклетките за втори път обикновено това е свързано с управление на самия протокол за стимулация. Имаме определени показатели, които трябва да се следят, за да може да се извадят здрави яйцеклетки и да се случи респективно оплождане на яйцеклетките. Но пак е поради това, че информацията, която е написала пациентката е малка, не мога да бъда по-полезен от това, което казах.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с мен в Linkedin или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)