fbpx

Регенерация на яйцеклетки – какви са шансовете да реши проблема с безплодието?

регенерация на яйцеклетки

По време на едно от нашите живи излъчвания получихме следния въпрос: „Правихме два опита инвитро тази година, докато бях на 42. При първия опит през месец май получихме едно ембрионче с генетична аномалия. При втория опит през месец август, станаха две ембриончета с генетична аномалия. И двата пъти направихме генетични изследвания на ембрионите. Поради тази причина не стигнахме до ембриотрансфер. От изследването от 10-ти август преди да ми започне стимулацията, антимюлеровият ми хормон беше 1.6 а фоликулостимулиращия 13. Имаме нормален кариотип на 2-та със съпруга ми. Обяснението беше,че яйцеклетката ми е некачествена и затова се получават тези мутации. Въпросите ми са – какви са шансовете ми да имаме здраво ембрионче и раждане на здраво дете с мои яйцеклетки? Как мога да си подобря качеството на яйцеклетките, също така мислите ли, че PRP и терапия със стволови клетки ще подобри качеството на яйцеклетките?

Отговори от д-р Владимиров

Прави впечатление следното в този случай. Жената вече е на 43 години. Да, има ембриони и за съжаление тези ембриони имат генетична грешка. И поради тази причина не са правени трансфери. Това, че мюлеровият хормон е сравнително добър за тази възраст, за съжаление не е определящо за качеството на яйцеклетките, респективно на ембрионите. Оттук нататък въпросът е какви са шансовете?

Какви са шансовете

За съжаление шансовете не са никак високи поради два факта. Че вече жената е на 43 години и от правените процедури и при двата опита имаме абнормални ембриони. Това, че са направени 2 опита и се е случило неналичие на ненормални ембриони все още не е диагноза, защото в циклите има голяма променливост. Може в трета процедура действително да се намери нормален ембрион, но това нещо никой не може да го прогнозира. Но ако имаме две процедури с такива резултати, шансът в третата процедура да намерим нормален ембрион е много малък. Кариотипът, който са правили, за съжаление той е лесен за реализиране, но обхваща само груби генетични грешки в един от двамата. Много често резултатът е отрицателен сиреч не се намира проблем.

Регенерация на яйцеклетки – може ли да помогне?

Относно подобряване качеството на яйцеклетките. Това е една огромна дилема в световен мащаб. Най-различни техники се опитват да се лансират. Една от тях е PRP-то (регенерация на яйцеклетки). Друга техника е заместване на цитоплазмата от яйцеклетката като по този начин да се подобри шансът за развитие на ембриона. Но за съжаление методите, които се лансират с днешна дата имат сравнително ниска успеваемост и са все още във фазата на експеримента. PRP-то може да повиши шанса, но не се случват чудеса. Примерно, ако шансът е 1-2% PRP-то може да доведе до удвояване на шанса. Сиреч 4-5%, но директно върху генетичния код не може да въздейства. Ако имаме даденост с раждането, този генетичен код, който има дискретна генетична грешка при жената или при мъжа, той се проектира в ембрионите и за съжаление при такива случаи единственото решение е донорство.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)