fbpx

В подкрепа на майчинството – интервю на д-р Явор Владимиров

изчерпан яйчников резерв

Д-р Владимиров, ще поставим много важна тема с вас, а именно изследването на яйчниковия резерв. Кога трябват дамите да се замислят за първото такова изследване?

Старт на профилактиката

Преди да дам отговора, искам да обясня за какво иде реч. Физиологично европейката влиза в менопауза – 50-52 години. 12-13 години по-рано започват едни дискретни проблеми, свързани с намаляване функцията на яйчника. Те започват да ни намекват, че сме напът да се сблъскаме с изчерпан яйчников резерв.

Пациентът нищо не усеща, единствено те могат да бъдат установени със специфични насочени изследвания. Тази функция на намаляване рефлектира най-вече във възможността за зачеване. Зачеването става по-трудно и във времето това се засилва. 10-15% от жените още с раждането е детерминирано да влязат в менопауза. На 40-45 г. дори има жени, които влизат в менипауза преди 40 години, ако сметнем тези 13 години напред, това означава, че ако едно момиче е в тази група, на 27-28 започват тези дискретни промени и тя нищо не знае, нищо не разбира, но когато реши малко по-късно да има собствено дете, вече е проблем.

Задълбочаване на проблема

Докторе, пада ли тази възрастова граница все по-ниско, предвид ежедневието и модерният начин на живот?

За съжаление средата влияе. Около 50% е генетичен компонент за по-ранното влизане в менопауза, но околната среда, начин на живот, на хранене имат значение относно функцията на яйчника. Това важи и за репродуктивните възможности при мъжа. Но за съжаление е трудно за нас като съвременни хора да се опазим от този негативен ефект на околната среда.

Като говорим за изследване, вероятно има много причини да не се правят подобни много често, въпреки че кампаниите и говоренето по тази тема помага. Вие също сте част от такава кампания за безплатно тестване – нашите зрители ще могат да намерят информация за него. Какво представлява самият тест?

Самият тест е лесен за реализация – по време на цикъла или в първата половина (между 2 и 7-ми ден) жената прави ултразвуков преглед, в който ние определяме така наречените малки фоликулчета или антрални фоликули, обем на яйчника и кръвоснабдяване и взимаме кръв за специфични хормони. Въз основа на тези резултати, можем да направим анализ и да направим прогноза за резерва на яйчника. Да видим дали яйчниковият резерв отговаря на календарният. Ако не отговаря на календарната да обърнем внимание на тази жена, да мисли по-скоро за забременяване по спонтанен начин, защото примерно след 5 години ще бъде трудно дори и чрез инвитро технологиите.

Има ли обратимост на негативните процеси

Има ли обратимост на тези процеси или забавяне?

За съжаление това е един много голям проблем пред медицината и с днешна дата нямаме решение. Единственият подход при подобни случаи, когато едно момиче няма планове за скорошно забременяване, е да се замразяват яйцеклетки. Това обаче не е като застрахователна полица. Методът на замразяване чрез детрификация е доста напреднал, но за да имаме успех в бъдеще има необходимост от минимална група от 10-12 яйцеклетки да бъдат замразени. След това, това момиче трябва да знае, че подлежи на размразяване в бъдеще, оплождане, а когато имаме един такъв процес на прилагане на методиките на инвитро има и лимитираност. Затова моят съвет е, ако се мисли за забременяване да бъде по естествен начин опитът и да не се отлага във времето особено ако това момиче е в тази група пациенти, при които менипаузата ще настъпи по-рано.

Видео с повече информация по темата:

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с мен в Linkedin или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)