fbpx

Каква е подготовката преди една инвитро процедура?

подготовка за инвитро

Инвитро процедурата е планова дейност. Тя се планира във времето, като неизменна част от процеса, разбира се, са една група от изследвания. Или казано иначе – има си много специфична подготовка за инвитро процедурите, която е наложително да се съблюдава стриктно.

Изследвания при подготoква за инвитро

Първото изследване, което е важно да се проведе е определянето на яйчниковия резерв. Това изследване се прави по време на менструален цикъл. Изследва яйчниковата структура, молеровите фоликули, обем на яйчника и кръвоснабдяването. Освен това се проследяват и хормони като мюлеров хормон инхибин Б и FSH. Въз основа на резултатите и определянето на яйчниковия резерв специалистът решава какъв протокол за стимулация да предприеме и с каква доза медикаменти да стартира самата стимулация.

Обикновено са необходими и други изследвания като вирусология при двамата партньори. Освен това при жената се изисква микробиология и цитонамазка. Много е важно да се направи и семенен анализ при партньора. Това е от огромно значение! Данните от последните години все повече затвърждават това, че в случай на проблем при една двойка вероятността причината да е при мъжа е почти същата като тази при жената. Това прави направата на спермограма в начален етап направо задължителна. Понякога в самата фаза на подготовка прилагаме и контрацептиви, само в един цикъл. Те имат за цел да профилактират образуването на функционална киста и да синхронизират растежа на малките фоликулите, така наречените антрални фоликули. 

Защо се правят тези изследвания?

Има различни протоколи за подготовка на процедурата инвитро, но в крайна сметка, колкото по-наясно е специалистът със състоянието на пациента, толкова по-успешна е самата процедура инвитро. Тя включва стимулация, изваждане на яйцеклетка, оплождане и респективно връщане на ембрионите в матката.

Това е така наречения ембриотрансфер. Важно е да отбележим, че с напредването на технологиите и научната и медицинска практика процесът за подготовка се модифицира и подобрява, за да се подпомогне увеличаването на успеваемостта при колкото се може повече пациенти.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)