fbpx

Как може да се помогне на мъж с отклонения в спермограмата?

отклонения в спермограма - инвитро клиника софия - явор владимиров

Темата за репродуктивните проблеми и стерилитета продължава да е тема табу в България. Особено когато касае мъжкия фактор и късната му диагностика. В статията ще говорим за насърчаването на превенцията и ограмотяването в областта за плодовитостта. Ще се фокусираме върху това какво да се прави, ако се забележат отклонения в спермограма, която сте си направили.

Отклонения в спермограма – кои са най-често срещаните?

Успеваемостта на лечението зависи от тежестта на проблема. Има случаи, при които се установява, че въобще липсват сперматозоиди. Много често това е свързано с генетична компонента, тоест за тези хора е детерминирано от раждането да нямат деца и при тези случаи се прибягва до донорски сперматозоиди. Но в един голям процент,  около 40%, когато има умерени отклонения в спермограма, тези неща са обратими. Специалистите могат да помогнат на тези хора с най-различни техники, и оперативни, и консервативни сиреч с медикаменти да възстановят сперматогенезата или възможността тестисът да произведе нормални и качествени сперматозоиди. Това може да доведе дори и до спонтанно забременяване. 

Има ли и други начини преди инвитрото, с които може да се помогне или? 

Освен инвитрото има и други техники,  може и с медикаменти, когато има така наречените разширени вени, се предприема и оперативна интервенция и тя е много успешна при много от случаите. При тежките форми на отклонения при мъже, където намираме единични сперматозоиди, тогава се преминава към така наречените Икси процедура или това е вид инвитро, което чрез микроманипулационна техника, във всяка извадена зряла яйцеклетка се инжектира по един нормален сперматозоид. Само по този начин може да стане оплождане и тази брачна двойка да има собствено дете. 

Защо трябва мъжете да си направят спермограма?

Това е една напълно рутинна процедура. При мъжа това е един от първите начини да разбереш дали той има проблем. Докато при жената са доста по-сложни манипулации. Някои дори са и доста по-болезнени. Тоест, когато една двойка има проблем е хубаво и мъжа да се включи в едно изследване, за да може понякога да се избегнат по-сложни интервенции. 

Най-важното е човек да има желание, да направи този анализ и да знае какво е неговото състояние в момента и ако има проблеми да се вземат мерки, защото когато проблемите се установят в ранна фаза, по-лесно се намира решение на проблема. 

Каква беше целта на кампанията “Една цел, една мечта”, която Инвитро клиника София проведе? 

В продължение на 2 години провеждахме тази кампания в нашата клиника. Повече от 800 души направиха спермограма или семенен анализ и това според мен помогна и на някои хора да се ориентират във времето, да видят дали имат някакви проблеми, дали се налага тяхното лечение и респективно от тук нататък специалистите да ги посъветват какво да правят. 

Тази кампания даде възможността на много мъже да направят безпланто една основна процедура. Също така информира хората за темата за мъжкото репродуктивно здраве, което е рядко дискутирано. Има огромна разлика между сексуално здраве и репродуктивно здраве. Тоест ти може да нямаш никакви проблеми в сексуално отношение. Но когато решиш да имаш дете, може да имаш много големи проблеми… Не правейки връзка между тези две неща можеш да се окажеш в много неприятна ситуация. 

Нашият екип е изцяло отворен за комуникация с пациентите. Затова не се притеснявайте и лично да потърсите д-р Явор Владимиров с вашите въпроси!

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)