fbpx

Нов подход при инвитро технологията

инвитро технологията - инвитро клиника софия

Днес ще отворим тема за бъдещето, която вече се е внедрила в настоящето. Една нова ера в инвитро технологията и най-вече при проследяването на здравето на жените е вече достъпна и в България. Коя е тя? Ще говорим за един нов подход за контролиране на яйчниковата стимулация. 

Инвитро технологията като основен метод за лечение на безплодието

Разделяме инвитро процедурата на две фази. Първата фаза е подготовката. Самата стимулация при жената с медикаменти, това е 10-12 дни и завършва с фоликуларна пункция, изваждане на яйцеклетките. Това се осъществява от акушер гинеколога.

Втората фаза е ембриологичната фаза, започва с оплождане на яйцеклетките, отглеждане на ембрионите и връщане на ембрионите в маточната кухина, казва се “ембриотрансфер” или замразяване на ембрионите. 

В общи линии разходите по тази дейност за калкулирани, могат предварително да бъдат пресметнати. Но има, така наречените немедицински, косвени разходи, които трудно биват прогнозирани и има проучвания, които установяват, че тези разходи са някъде между 45 и 52%. Това са разходите за пътуване, бензин, хотелско настаняване, храна. Немалко от това е отделяне на време поради тази причина пациентите си вземат отпуска или си вземат болнични. Установено е, че за една инвитро процедура пациентът отделя около 162 часа, което не е никак малко време. 

От друга страна има интересни проучвания на колеги от чужбина, от Ирландия, че само за пътуване, зависи от разстоянието до клиниката, пациентът отделя между 15 и 75 часа, а за храна и хотелско настаняване между 100 и 700 евра. 

Нов протокол в инвитро технологията

Именно поради тази причина, аз и моя екип сме разработили една технология или методика съвместно с една американска фирма, която се базира в САЩ – “MIRACARE”, това е нов протокол, с който да намалим посещенията на пациентите в клиниката. 

На какво се основава този нов протокол за стимулация? 

В домашни условия с малък преносим анализатор самите пациенти сами си определят  естрон-3-глюкуронид, който тясно корелира с нарастването на естрадиола по време на стимулация в кръвта и растежа на фоликулите. Въз основа на резултатите на естрон-3-глюкуронид, които пациентът изпраща в клиниката при лекуващия си лекар, той ги анализира и назначава дозите за стимулация. Може да ги увеличи, може да ги намали, може и да ги остави същите. Изпращането става чрез платформа в нашата интернет страница. В бъдеще може да се случва дори през специално приложение за телефон. 

Другата фаза от този протокол е, че в края на стимулацията пациентът посещава един път клиниката за ултразвуков преглед и изследвания на хормоналните нива в кръвта. Целта на този преглед е специалистът да се ориентира за крайната фаза на стимулация, да провери дали има риск от така наречения хиперстимулационен синдром. От друга страна пациентът може да зададе въпроси, които го интересуват по време на самата стимулация и други такива, които не е задал още. 

Сравнение между стария и новия протокол

Сравнявайки двата протокола – класическия, при който се налага 4-5 посещения в клиниката и вземане на кръв, в сравнение с този. Също тук се намаляват разходите на пациента и обществото за самата инвитро процедура. 

Какви са плюсовете на новия протокол?

Този апарат позволява за 15 минути да излязат резултатите и тези резултати се изпращат на специалиста онлайн. От една страна, както споменах, се намаляват разходите, преките за самата инвитро дейност и косвените свързани с пътуването. 

От друга страна се намаляват венопункциите, венопункция това е вземане на кръв. При някои хора честото вземане на кръв е голям проблем, голям стрес за самия пациент. Дори опитен анестезиолог на края на стимулацията, когато му е необходимо да хване венозен път за анестезията, понякога му е трудно. Също така е важно да се отбележи, че времето, което отделя пациента чувствително се намалява.

Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се обърнете лично към мен в Linkedin или си запазете час за консултация!

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)