fbpx

Нов метод за яйчникова стимулация при инвитро лечението спестява време и средства

Всяка иновация в асистираната репродукция има за цел да увеличи успеваемостта и да се намалят едновременно рискът за пациента и себестойността на услугата. В интерес на пациента и обществото е да се намалят преките и косвените разходи за лечение на безплодието чрез инвитро процедура.

Инвитро лечението при пациенти с безплодие се разделя на две фази:

  • Подготовка на пациента за инвитро процедура с последваща контролирана стимулация и фоликулярна пункция. Това се реализира от специалиста акушер-гинеколог.
  • Втора фаза е т.нар. ембриологична фаза. В лабораторни условия се оплождат яйцеклетките, следва развитието на ембрионите с последващ ембрио трансфер, със или без замразяване на ембрионите. Тук основната дейност се извършва от специалистите ембриолози.

При инвитро лечението разходите за лекарства и процедури са добре познати и могат да бъдат отчетени в бюджета. Страничните разходи не са малко и може да се окажaт трудно предвидими. Установено е, че преките немедицински разходи и непреките разходи за инвитро лечение варират между 45% и 52% от общите разходи. В тях се включват разходите за пътуване, храна, хотел, времето, което човек отделя за посещение в клиниката, поради което взима отпуск или болничен. Проучвания показват, че само времевите разходи при осъществяване на цялата инвитро процедура са средно 162 часа. Друго изследвания на колеги от Ирландия доказва, че в зависимост от разстоянието до клиниката пациентите могат да загубят между 15 до 75 часа в пътуване и разходи са храна и настаняване, в размер между 104 и 703 евро.

С цел да се намалят тези разходи нашият екип съвместно с базираната в САЩ компания MIRACARE разработихме нов метод за контролирана яйчникова стимулация при инвитро лечението.

Kaкво представлява този нов инвитро метод, чрез който ще бъдат намалени тези разходи?

Методът се основава на определяне на естрон-3-глюкуронид (E3G) нивата в урината, които са функция на нарастващите нива на естрадиола по време на стимулация. Това може да бъде извършено от самия пациент в домашни условия с малък преносим анализатор. Изследването се извършва много лесно, като напоена с първа сутрешна урина тест лентичка се поставя в анализатора, отчита се от пациента след 15 минути и данните от изследването се изпращат на лекуващия лекар. Това е възможно чрез специално приложение в телефона или чрез специално създадената online платформа на сайта на клиниката. Въз основа на резултатите специалистът определя дозите за стимулация (увеличава, намалява или оставя същите дози).

В края на стимулацията пациентката посещава еднократно клиниката за ултразвуков преглед и определяне на серумните нива на хормоните в кръвта. Това посещение ще даде възможност на специалиста да се информира за финалния растеж на фоликулите и размера на маточната лигавица, както и да вземе решение кога да направи фоликулярната пункция, дали да приложи техники за предотвратяване на случаите с риск за хиперстимулационнен синдром и да определи последващото поведение относно връщане на ембрионите в маточното тяло, т.е. фреш ембрио трансфер или замразяване на ембрионите. Не на последно място, тази среща с лекуващия лекар е важна за пациента, защото той ще получи отговор на въпроси, които са възникнали по време на стимулацията, или други, които пациентът все още не е задал.

Ако сравним стандартния подход за яйчникова стимулация и този нов метод, ще установим съществени разлики. При първия наред със загубата на време и средства при пътуване са налице и разходи на пациента за ултразвукови прегледи и взимане на кръв за регулярни хормонални изследвания. При някои пациенти това предизвиква стрес и неудобство, придружено с чести неудачи при вземане на кръв от вената.

Новият подход се основава на някои нови достижения на медицината:

  • Чрез нововъведения фармакологичната индустрия създаде възможност пациентите сами да си дозират и поставят медикаментите. Това са устройства, подобни на писалки, при които чрез използването на малка тънка игла активната субстанция се инжектира подкожно. Подобен е принципът на инжектиране на инсулин при диабетици.
  • Един от основните методи при диагностика на безплодието е установяване на т.нар. яйчников резерв. Въз основа на резултатите от теста е възможно да бъде определена точната доза за започване на стимулацията. Това не налага ултразвуков преглед и определяне на хормоните в кръвта преди започване на яйчниковата стимулация.
  • Развитието на технологиите и някои елементи на телемедицината откриха възможност за създаване на малък преносим анализатор, чрез който пациентите самостоятелно да определят нивата на определени хормони в урината. Резултатите се изпращат до специалиста с последващи инструкции от него за дозиране на медикаментите, като за тази цел се използват постиженията на съвременните дигитални технологии.

Какви са предимствата на новия подход за яйчникова стимулация?

  • Намаляват се разходите от регулярните ултразвукови и хормонални изследвания.
  • Намалява се стресът от честото взимане на кръв за определяне на серумните хормонални нива.
  • Намаляват времето, което пациентът губи при честите посещения в клиниката, и времето за пътуване.
  • Намаляват се директните немедицински разходи, свързани с използване на автомобил, автобус, влак, хотелско настаняване и храна.
  • Намалява се рискът за пациента от заразяване при ситуации, подобни на COVID-19.

Този подход за контролирана яйчникова стимулация не отменя класическия метод, при който за проследяване на стимулацията се използват поредица от ултразвукови прегледи и изследване на хормоналните нива в кръвта. Има пациенти, при които честият контакт с лекуващия лекар, осъществен чрез посещенията в клиниката по време на стимулацията, е от важно психологическо значение. В крайна сметка методът за контрол на стимулацията остава въпрос на избор на пациента и лекуващия екип.

Източник: Капитал

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)