fbpx

Мъжко репродуктивно здраве

Темата за мъжкото репродуктивно здраве е много по-слабо засегната, отколкото женския фертилитет, но не бива да бъде подценявания. Изследванията показват, че репродуктивните проблеми в двойката са равномерно разпределени между партньорите. В последните години се забелязва притеснителна тенденция, че все повече и повече мъже имат проблеми с фертилитета.

Архаичната представа, че проблемите със забременяването идват само от жената, може и да е отживелица, но има много друго популярни заблуди сред мъжете. 

„Аз съм сексуално активен и поради тази причина нямам проблем с репродуктивните си възможности“

За жалост всеки мъж е възможно да има фертилни проблеми, независимо от тяхната възраст и сексуална активност. Сексуалното здраве и репродуктивното здраве не трябва да се бъркат. 

„Аз вече имам деца и проблемът не е в мен.“  

Много мъже си мислят, че фактът, че имат вече деца означава, че репродуктивните проблеми не могат да идват от тях. Това не е така. С годините фертилитета на човек на става по-добър, а напротив. Всеизвестно е, че при жените часовника тиктака, но същото важи и за мъжете. Не само това, но и различни заболявания също оказват значително влияние върху репродуктивните възможности на мъжете.

“Ако проблемът е в мен, това ще се отрази негативно на семейството ми.”

Тази заблуда основно произтича от страха на мъжете да не им се урони авторитета в семейството. Не трябва да се фокусирате у кого е вината, а да работите по отстраняването на проблема. 

“Мъжкият стерилитет не се лекува.”

В миналото основно се обръщало внимание на женските репродуктивни проблеми и мъжките почти не са се изследвали и лекували. Модерната медицина обръща много по-голямо внимание на мъжкото репродуктивно здраве. Едно от първите изследвания, които се правят е спермограмата. Тя е много по-лесно, неинвазивно и евтино решение и може да спести на жените много скъпо струващи процедури. 

Кои заболявания влияят на мъцкото репродуктивно здраве?

Редица заболявания могат да окажат влияние върху репродуктивното здраве. Това обикновено е крипторхизъм или това е задържания тестис, асансьорен тестис. Също така причина може да са прекарани в миналото сексуално-трансмисивни заболявания, редица други инфекциозни заболявания, заушка. Също така състояние като затлъстяването или навици като тютюнопушенето също оказват важно значение. 

Ковид-19

Една малко по-актуална тема е коронавируса. Още няма достатъчно проведени изследвания, за да се твърди нещо окончателно, но спрямо някои статистики мъже, които са изкарали ковид по-тежко имат проблеми със зачеването. 

Какви изследвания трябва да си направи мъжа?

Прави се едно основно изследване и то се нарича спермограма. Там мъжа се изследва за всички важни показатели, които биха могли да повлияят на зачеването. Прави се комплексна оценка и се преценява как ще протече лечението при нужда. В някои клиники се правят от 3 до 6 спермограми пред определено време, за да се прецени тенденцията. 

Обратими ли са проблемите?

В някои случаи репродуктивните проблеми са напълно обратими. Така например сме имали двойки, където мъжа взема стероиди и други добавки и заради тях има репродуктивни проблеми. В такива ситуации самото спиране на добавките може да доведе до искания резултат.

Замразяване на сперматозоиди

Всеки мъж може да замрази сперматозоидите си, без значение от възрастта и здравословното му състояние. Много мъже замразяват сперматозоидите си преди започването на химиотерапия или подобно заболяване. Това е сравнително лесна процедура за извършване и е препоръчителна, ако мъжа има предстоящи медицински интервенции. 

Накрая бихме искали да призовем мъжете да бъдат смели и да не се плашат от направата на спермограмата. Това е неинвазивна процедура и може да спести на партньорката ви множество скъпоструващи и тежки изследвания.

Ако имате други въпроси не се притеснявайте да се свържете с нас или директно с д-р Явор Владимиров в Linkedin!

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)