fbpx

Мъжко репродуктивно здраве – чести заблуди?

мъжко репродуктивно здраве

За голямо съжаление в последно време се забелязват все повече репродуктивни проблеми при двойките и дори при млади двойки под 30 г. Установено е, че всяка шеста двойка има затруднения със забременяването. Друг малко известен факт е, че причините за фертилните проблеми обикновено са равномерно разпределени между двамата партньори. Днес ще се фокусираме върху проблемите, които са свързани с мъжко репродуктивно здраве.

Какво означава мъжко репродуктивно здраве?

По принцип думата репродукция означава “възпроизвеждане” и оттук най-общо казано, мъжкото репродуктивно здраве е свързано със способността на мъжете да създадат поколение. Мъжкото репродуктивно здраве не е чак толкова често обсъждано, както при жените, така че има много разпространени заблуди сред мъжете. Сега ще обсъдим някои от най-разпространените. 

Заблуда 1

Аз съм сексуално активен и поради тази причина нямам проблем с репродуктивните си възможности

Това е една от най-известните заблуди. Тя е особено разпространена сред младите мъже, които смятат, че щом са здрави, силни и сексуално активни, то при тях не би трябвало да има проблем с техните репродуктивни възможности. Важно е да се прави разлика между сексуално и репродуктивно здраве. Дори сексуално активни мъже могат да имат проблеми, свързани със сперматогенезата, намален брой сперматозоиди, намалена подвижност или липсващи въобще сперматозоиди и липсващи семепроводи.

Заблуда 2

„Аз вече имам деца и проблемът не е в мен“.  

Всеизвестен факт е, че биологичният часовник тиктака за жените, но не чак толкова разпространен факт е, че същото се отнася и за мъжете. С времето фертилността намалява и при тях. Редица заболявания могат да окажат влияние върху репродуктивното здраве. Например крипторхизъм или това е задържания тестис, асансьорен тестис, също така причина може да са прекарани в миналото сексуално-трансмисивни заболявания, редица други инфекциозни заболявания, заушка. Освен това травми в областта на половите органи, таза, както и предната коремна стена. Както вече споменахме – тютюнопушене, затлъстяване, хипертония, злоупотреба с алкохол и наркотици, професионалните вредности – подлагане на радиация, цветни, тежки метали, бои, лакове и други. 

Каква е подготовката преди спермограма?

Когато говорим за репродуктивното здраве при мъжете, основният метод за неговата проверка си остава така наречената спермограма. Каква е подготовката за нея? Първо мъжът трябва да има полово въздържание между 3 и 5 дни. За да достоверни резултатите мъжа трябва стриктно да е спазил тази граница. В последните две седмици мъжът не трябва да е приемал антибиотици. Освен това в дните на въздържание е препоръчително да не се употребява алкохол. Съдът или контейнерът, в който ще се отделя семенната течност, трябва да бъде стерилен, да бъде взет от лабораторията или пък закупен от аптека.

Пациентът трябва да предупреди изследващите го ембриолози за всички лекарства и хранителни добавки, които той приема, защото твърде възможно е да приема лекарства, които оказват влияние върху сперматогенезата. Резултатите от спермограмата обикновено стават в рамките на същия ден. Накрая бихме искали да призовем мъжете да бъдат смели. В направата на една спермограма няма нищо странно, нищо страшно. Напротив, така бихте могли да спестите на партньорките си продължителни, болезнени и понякога скъпоструващи изследвания.

Ако имате и други въпроси за мъжко репродуктивно здраве, не се притеснявайте да се свържете директно с д-р Владимиров или с регистратурата на клиника „София“.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)