fbpx

Замразяване на ембриони

При стандартната IVF или ICSI процедури, яйчниците на жената се стимулират да произвеждат оптимален брой яйцеклетки. След оплождането им в лабораторни условия и култивирането на ембрионите 3-6 дни, те се селектират за ембриотрансфер и/или замразяване и съхранение. Не всички ембриони са с необходимото качество, за да бъдат замразени и съхранени. Избират се само тези, които притежават потенциала да преживеят процеса на замразяване и размразяване. Тази оценка може да бъде направена само от специалист ембриолог, след като се разгледа целият период на развитие на ембриона. Освен от качеството, преживяемостта на ембрионите зависи и от добре извършената процедура по замразяване и правилното съхранение.

Замразяване на ембриони (криоконсервация) е метод за запазване жизнеспособността на ембрионите за дълъг период от време при свръхниска температура (-196oC). Ембрионите могат да бъдат замразени на всеки етап от развитието им, ако те са с достатъчно добро качество, за да преживеят цикъла на замразяване и размразяване. Ембрионите се съхраняват по един или в група от два, в зависимост от броя ембриони  планиран за ембриотрансфер. B Cпeциaлизиpaнaтa бoлницa зa aĸтивнo лeчeниe пo aĸyшepcтвo, гинeĸoлoгия и peпpoдyĸтивнa мeдицинa „Coфия“ ce пpилaгa витpифиĸaция нa eмбpиoни нa paзличeн cтaдий oт тяxнoтo paзвитиe. Bитpифиĸaциятa e cвpъxбъpзa тexниĸa зa зaмpaзявaнe, ĸoятo дoвeждa дo oбpaзyвaнe нa cтъĸлoпoдoбнo cъcтoяниe в живитe ĸлeтĸи, ĸaтo пo тoзи нaчин ce избягвa фopмиpaнeтo нa лeдeни ĸpиcтaли пo вpeмe нa зaмpaзявaнe и paзмpaзявaнe.

Ocнoвнитe пpeдимcтвa нa витpифиĸaциятa ca eлиминиpaнe нa мexaничнитe пoвpeди, пpeдизвиĸaни oт вътpe- и външнoĸлeтъчнoтo oбpaзyвaнe нa лeдeни ĸpиcтaли и нaмaлявaнe нa yвpeждaниятa, вcлeдcтвиe пpoдължитeлнoтo и бaвнo излaгaнe нa пocтoяннo нaмaлявaщи тeмпepaтypи. Bитpифиĸaциятa cъчeтaвa виcoĸa cĸopocт нa зaмpaзявaнe и виcoĸи ĸoнцeнтpaции нa ĸpиoпpoтeĸтaнти. Πopaди cпeцифиĸaтa cи, тoзи мeтoд изиcĸвa нaличиe нa дoбpи тexнoлoгични yмeния и oпит.Πpи paзмpaзявaнe нa eмбpиoни, зaмpaзeни чpeз витpифиĸaция, ce пocтигa нaд 95% пpeживяeмocт нa eмбpиoнитe и ycпeвaeмocттa oт eмбpиoтpaнcфepa e пoдoбнa нa тaзи пpи изпoлзвaнe нa cвeжи eмбpиoни.

Замразяване на ембриони се препоръчва при:

•Овариален хиперстимулационен синдром (OHSS), когато не е препоръчително да се осъществи ембриотрансфер в настоящия цикъл;
•Ако маточната лигавица (ендометриум) не е подходяща за имплантация в настоящия цикъл;
•Оставащи ембриони с добро качество след ембриотрансфер; така след „свежия” трансфер те могат да се използват, ако не настъпи бременност или при повторно желание за репродукция;
•Желание за намаляване на риска от многоплодна бременност;
•Нужда от запазване на фертилните способности за бъдещ период.

Предимства от замразяване на ембриони:

  • Замразените ембриони осигуряват на пациентите допълнителни възможности за трансфер, което покачва шанса за успех от една пункция.

Ако свежият трансфер е неуспешен, замразените ембриони ви осигуряват допълнителни опити, без необходимост от провеждане на повторно овариално стимулиране и нова пункция на фоликули.

  • Замразените ембриотрансфери (FET) са по-евтини спрямо свежите.

След провеждането на свеж  IVF цикъл, последващите FET цикли се явяват по-достъпни за пациентите. При FET цикъла разходите за медикаменти са по-малко. Разликата в цените идва и от там, че при FET циклите пациентите заплащат по-малък брой контролни прегледи, а също така не преминават през повторна пункция, процедура по оплождане и култивиране на ембрионите.

  • FET цикълът е по-щадящ.

За голяма част от пациентите FET циклите са по-щадящи, поради липсата на хормонална стимулация, оперативна намеса (пункция) и анестезия.

  • Замразяването на ембриони за бъдещи FET цикли преодолява неблагоприятният ефект върху изхода от бременността, който се предизвиква от покачените нива на прогестерона.

Според най-скорошни проучвания, повишените нива на прогестерон по време на овариалната стимулация правят ендометриума (лигавицата на матката) по-неподатлив към имплантирането на ембриона и следователно шансовете за забременяване се намаляват значително. Ако нивата на прогестерон се покачат над допустимото, се препоръчва да се замразят всички ембриони, вместо да се извършва свеж трансфер. Резултати от редица проучвания показват, че замразените ембриотрансфери се свързват с повишени шансове за успех, спрямо свежите трансфери, в случаите, когато става въпрос за завишени нива на прогестерон. 

  • Замразеният ембриотрансфер води до понижен риск от т.нар. овариален хиперстимулационен синдром, а едновременно с това запазва отлични шансове за успешна бременност.

 Екипът от лекари на СБАЛАГРМ „София” подбира внимателно протоколите за стимулиране, с цел да се избегне отключването на синдрома. Точно поради тази причина в нашата практика този синдром се среща в по-малко от 1% от пациентите. Все пак ако лекарят прецени, че пациентката попада в рисковата група (има голям брой фоликули и високи нива на естроген, внезапно покачване на теглото, натрупване на течност в тазовата област и т.н) той може да препоръча да се замразят наличните ембриони, вместо да се извърши свеж трансфер, тъй като евентуална бременност може допълнително да повиши риска от развитие на болестта.

  • Замразените ембриони позволяват създаването на семейство на по-късен етап.

Замразените ембриони запазват репродуктивния си потенциал далеч във времето, като по този начин ви позволяват сами да изберете най-подходящия момент за отглеждане на децата ви. Този вид трансфер може да забави биологичният ви часовник. 

Научен принос за замразяване на яйцеклетки на Ин витро клиника „София“

Екипът на Ин витро клиника „София” е убеден, че замразяването на ембриони има и друго предназначение. Различни проучвания показват, че ембрио трансферът на размразени ембриони има по-висока успеваемост в сравнение с ембрионсферът на свежи ембриони, особено при жени на възраст над 38 години. Д-р Владимиров и д-р Тачева са създатели на „Теория за крио-лечение на ембрионите“ – първата теория, коята дава научно обяснение на причините и механизма за по-високата успеваемост при размразен ембрио трансфер.

Замразяването и размразяване на преимплантационните ембриони могат да бъдат разгледани като начин за стимулиране на ендогенната им активност и повлияване върху регенеративните им способности. При анализ на някои проучвания и резултати в асистираната репродукция, които до този момент нямат задоволително обяснение, ние открихме доказателства подрепящи  тезата, че процедурата на замразяване и размразяване има „терапевтичен“ ефект върху ембрионите.

Ембрионите имат способността да се адаптират и развиват в широк диапазон от условия на култивиране, като показват различни модели на генна експресия при различните условия. Този процес предизвиква стрес и е известен като HORMESIS. Ако ембрионът е поставен в по-слабо изразени неблагоприятни условия, това има стимулиращ ефект за развитието му.

Обаче, ако условията са твърде неблагоприятни или токсични, то тогава ембрионът спира развитието си и загива. HORMESIS е отговора на ембриона, който индуцира защитни сигнали. При замразяване на ембрионите се подтиска  митохондриалната активност под определен праг, необходим за иницииране на имплантацията им. При размразяване  е налице бързо възстановяване  на митохондриалната активност в трофектодермалните клетки на ембриона  (т.нар. „jumping effect”), което наподобява физиологичните процеси в ембриона и има благоприятен ефект за неговата имплантация.

От друга страна процедурата на замразяване/размразяване има „детоксикиращ“ ефект върху ембриона чрез освобождаване на   клетките от мутиралите форми на митохондриалната ДНК  и частично освобождаване на свободни радикали (ROS).

„Теория за крио-лечение на ембрионите“ е публикувана в списание „Репродуктивна медицина и биология“, официално издание на Японското дружество за репродуктивна медицина.

Ако имате въпроси, не се притеснявайте да потърсите лично д-р Явор Владимиров в Linkedin или да си запазите час за консултация в клиниката.

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)