fbpx

Какво представлява хиперстимулацията?

хиперстимулация

Днес ще споделим за един от най-важните елементи при лечение на безплодието, който е така наречената контролирана овариална хиперстимулация.

Какво представлява стимулацията? 

С помощта на медикаменти се стимулират яйчниковите структури с цел да се образуват оптимален брой яйцеклетки и респективно ембриони. Оптималният брой е между 10 и 15 яйцеклетки и зависи от няколко фактора. От една страна, дозите за стимулация, от друга страна яйчниковия резерв при жената и не на последно място възрастта на жената. Стимулацията се състои с медикаменти, чиято комбинация ние определяме като протокол за стимулация. Има различни протоколи, като е много важно да отбележа, че специалистът трябва да намери подходящия протокол при определения пациент. Истинският експерт си проличава от индивидуалните решения, които дава съобразно нуждите на пациента.

Каква е дозата на стимулацията?

Дозата на стимулация е между 100 и 600 единици. Установено е, че ако бъдат над 600 единици, дори двойно 1200 единици, ефектът е същият, както при максималната доза от 600 единици. Ако яйчниковият отговор не е задоволителен, тогава имаме необходимост от увеличаване на тази доза, но не повече от 600 единици, както споменах. 

Свръхреакция на организма

Ако имаме свръхреакция на организма или така наречения яйчников хиперстимулационен синдром или така наречената на по разговорен език „хиперстимулация“, то тогава е необходимо да се прилагат и други медикаменти, които да профилактират и да минимизират риска. С днешна дата рискът клони към 0. 

Агресивна стимулация 

Много често се задава въпроса за така наречената агресивна стимулация. Както споменахме, стимулацията зависи от отговора на яйчника, но инжекциите, които ние прилагаме, са с така наречения фоликулостимулиращ хормон. Физиологично в репродуктивна възраст той е между 3 и 12 единици в кръвта, докато при една жена в менопауза е над 100 единици. Не кумулира този хормон в организма на жената и бързо се елиминира през бъбрека. Рискове са обаче така наречените естрогени, които се образуват от фоликулите по време на стимулация и тогава именно свръхреакцията води до риск за здравето на пациента.

Автор: Д-р. Явор Владимиров

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)