fbpx

What is the required number of embryos for a successful Invitro?

Какъв е нужният брой ембриони за успешно Инвитро оплождане?

През 2020 г. най-добрите програми за инвитро оплождане в света правят три неща. Първо – отглеждат ембрионите, докато достигнат стадия на бластоциста, който обикновено отнема 5 до 7 дни. Второ – замразяват се всички ембриони за така наречения замразен трансфер и трето правят генетични тестове на ембрионите, особено ако са получени от възрастни жени.

Успешно Инвитро оплождане?

Инвитро специалистите използват лекарства, за да стимулират развитието на множество фоликули, респективно яйцеклетки с надеждата да се създадат повече ембриони. Това е необходимо, тъй като има чувствително намаляване на броя им, докато преминавате през различните етапи на лечението. Вашият лекар може да види 20 фоликула на ултразвук, но да получи само 15 яйцеклетки. И далеч не всички яйцеклетки могат да бъдат зрели.

Да приемем, че получавате 10 зрели яйцеклетки. Тези 10 яйцеклетки се инжектират с 10 сперматозоиди като оплождането обикновено е 70%, т.е имаме седем оплодени яйцеклетки. Някои от тези ембриони може никога да не се развият. Някои могат да се развият за няколко дни и след това да спрат. Поради тези причини не всички достигат до стадия на бластоциста. Нормално е поне 30-40% от тях да стигната тази последна фаза на развитие. Ще бъде ли достатъчно? Отговорът е може би да, но може би не. Проблемът е, че някои от тези ембриони може да са абнормални…

Как влияе възрастта на развитието на нормални ембриони?

 

Абнормалните ембриони могат да имат твърде много хромозоми, твърде малко или други отклонения. Колкото по-възрастна е майката например, толкова по-голям е риска да има абнормални ембриони. Всъщност шансът даден ембрион да бъде нормален намалява с всяка година.

Нека да разгледаме някои ситуации от реалния свят.

 

Жена под 35-годишна възраст, която е имала само един ембрион, който е достигнал стадия на бластоциста, има около 32% шанс ембрионът да е нормален. Ако тя е успяла да направи две бластоцисти, тогава има 64% шанс поне един от тях да бъде нормален. За три ембриона това е 88%, а за четири или повече има 98% шанс да имате поне един нормален ембрион. На 41-годишна възраст, ако сте имали четири ембриона, достигнали стадия на бластоциста, което не е лесен подвиг за 41-годишна жена, има само 60% шанс поне един от тях да е нормален. Помислете за това в обратната посока. На 41-годишна възраст можете да имате четири красиво изглеждащи под микроскопа бластоцисти, но има и 40% риск всички те да бъдат генетично абнормални. На 31-годишна възраст има 2% риск и четирите бластоцисти да бъдат абнормални. 

Обобщение

 

Истината е, че макар числата при Инвитро лечението да имат голямо значение няма как категорично да се определят строги закономерности. Всеки случай е индивидуален, но е важно всяка жена да е запозната със закономерностите и това с какви шансове като цяло разполага на първо място, вземайки предвид възрастта, на която извършва инвитро оплождането.

https://youtu.be/WRaVSCbhti4

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)