fbpx

Инвитро специалист – кога трябва да се консултирате с него?

инвитро специалист

Краткият отговор е, когато имате достатъчно сериозна индикация за проблем. Всъщност точно тук е капанът, който води до доста проблеми и ядове в това число и за млади хора.

Отлагането не е добър приятел

Репродуктивната медицина за съжаление все още е един от отраслите на медицината, в които действията на повечето пациенти са закъснели. Процентът на хората, които мислят превантивно категорично е много нисък. Това са фактите и особено при нас в България за съжаление. Важно е този проблем да се разбира и хората да имат едно наум само на принципно основание – никой не е застраховен от този тип проблеми.

Психологическите мотиви от сорта на: „Няма как да ми има нещо“ или „Не искам да се прегледам, за да не ми открият нещо“ все още са достатъчно силни при това при хора под 30-годишна възраст. Това за съжаление може да се окаже фатално в някои ситуации.

Правилните действия

Приемаме, че хората, които регулярно на някакъв период извършват минимума от изследвания и имат представа за своето репродуктивно здраве, не са тема в тази статия. Тук говорим по-скоро на хората, които имат известни колебания по отношение на здравето си или просто са склонни да се изследват дори и без да имат пряк повод.

В този ред на мисли вече ще говорим за силно препоръчителни практики. Първото такова действие е, когато една брачна двойка или двама партньори се опитват 1 година да се случи бебе, но бебе не се случва, то е време да се консултират със специалист. Говорим за редовен полов живот и особено важащо за двойки, в които единият или двмата партньори нямат деца. Те би трябвало да потърсят специалист, който да направи минималната група от изследвания. Може да има множество особености и обстоятелства, но този индикатор е достатъчно добър.

Изследвания на вашия репродуктивен статус

Групата от изследвания, която следва е на различни нива. Първата линия или първото ниво на диагностика при мъжа е обикновената спермограма, в която можем да се ориентираме за броя и подвижността на сперматозоидите. А при жената се правят проследяване на овулацията, а именно в ултразвукови прегледи в периода от 11-ти до 24-ти ден на цикъла. Другото, което е необходимо да се направи е оценка на яйчниковия резерв, което се осъществява по време на менструация между 2 и 4 ден на менструалния цикъл и тогава се изследват и така нар. полови хормони, които имат отношение и към ендокринния баланс в самия организъм, и към яйчниковия резерв.

Другото изследване, което е препоръчително в първата линия на диагностика е тестът за проходимост на маточните тръби. Има различни методи. Въз основа на тази минимална група от изследваня, специалистът може да се ориентира какъв е проблемът и съответно да се предприеме лечение. Ако обаче проблемът не бъде установен, то тогава се преминава към втората линия на диагностиката. Не искаме да задълбаваме по темата за различните нива на диагностика, защото изложението ще стане прекалено дълго, но ако искате да разберете повече, може да видите повече в тази статия.

Възможен проблем

В този ред на мисли искам да споделя един интересен, но показателен пример с мой познат. Става въпрос за мъж на 28 години, който системно работи със своята съпруга за дете, но в продължение на 6-7 месеца няма резултат. Пристъпва се към диагностични изследвания (напълно навременно и правилно). При жената на пръв поглед всичко изглежда добре, но от първото изследване на мъжа се вижда, че той е с много лоши показатели и де факто говорим за стерилитет.

При повторно направена спермограма резултатите отново изглеждат зле, но този път на база други показатели. Изследванията се случват в рамките на около месец, през който може да си представите как се чувства този млад и здрав човек. Защо здрав? Защото при третото изследване вече се вижда, че при него няма никакъв проблем и след по-малко от месец съпругата му вече е бременна.

Обобщение

Какво искам да кажа – поставянето на коректна диагноза не е толкова лесно и толкова просто нещо. Има различни фактори, които могат да окажат влияние за даден моментен резултат. Тук идва ролята на екипа и специалистът, на който сте се доверили. Неговият опит и знания са определящи за това в каква посока ще тръгнат вашите действия, а това е от огромно значение за постигането на крайния успех, а именно – раждане на здраво дете (или деца).

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)