fbpx

Инвитро Матурация

Инвитро Матурация

Инвитро Матурация 

Извecтнo e, чe пpoцeнтът нa ycпeвaeмocт пpи ІVF пpoцeдypитe e пpяĸo cвъpзaн c бpoя нa тpaнcфepиpaнитe eмбpиoни c дoбpo ĸaчecтвo. Πpи пpилaгaнe нa cъвpeмeннитe ІVF пpoтoĸoли ce изпoлзвaт виcoĸи дoзи гoнaдoтpoпни xopмoни зa cтимyлaция нa яйчниĸoвитe cтpyĸтypи. Вcлeдcтвиe, нa ĸoeтo ce oбpaзyвaт мнoжecтвo фoлиĸyли, pecпeĸтивнo яйцeĸлeтĸи и eмбpиoни.

Какво е инвитро матурация?

Инвитро матурацията (IVM) е иновативно лечение на безплодието, създадено с цел да предостави по-безопасна и по-евтина алтернатива на традиционното инвитро лечение. Инвитро матурацията е относително нова процедура, сходна с инвитро оплождането, но има някои значими разлики.

При класическото инвитро оплождане се използват медикаменти, които да доведат яйцеклетките на пациентката до зрялост преди да се извлекат от яйчника. При инвитро матурацията медикаменти не се прилагат, а яйцеклетките се извличат от яйчника в незрял стадий на развитие и се довеждат до зрялост (матурация) в лабораторни условия. Дори да се включат малки дози хормони, те представлявят около 10% от това, което пациентите приемат при класическото инвитро лечение. При IVM има по-малко прегледи и лабораторни изследвания, както и по-кратък период на лечение. След извличането и узряването на яйцеклетката процесите при стандартната инвитро процедура и IVM са изключително сходни.

Как се случва инвитро матурацията?

Незрелите яйцеклетки се извличат от нестимулирани или минимално стимулирани яйчници под ултразвуков контрол. След това незрелите яйцеклетки узряват в лабораторията в продължение на 24-48 часа, като се използват специална среда за култивиране, към която са добавени малки количества хормони. За оплождане на матурираните яйцеклетки се прилага интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI). Получените в резултат ембриони се трансферират в матката на пациентката.

При кои случаи е подходящо лечение с IVM?

Жени с висок риск от овариален хиперстимулационен синдром (OHSS); Жени с прекаран овариален хиперстимулационен синдром (OHSS); Случаи с поликистозен яйчников синдром (PCOS); Млади, високи и слаби жени с поликистозни яйчникови структури;

Всички случаи, при които е налице необходимост от лечение чрез инвитро процедура;

  • Заболявания, като активен системен Лупус еритематозус и някои форми на карцином на гърдата, при които е противопоказно повишаването на нивата на естрогените в кръвта;
  • При наличие само на мъжки фактор на стерилитет.
  • Жени със запушени или повредени фалопиеви тръби.
  • Жени, на които са отстранени фалопиевите тръби.
  • Жени с нарушения на овулацията, преждевременна недостатъчност на яйчниците или миома на матката.
  • Двойки или жени с необяснимо безплодие.
  • Жени с някои злокачествени заболявания, при които химиотерапията трябва да започне без отлагане;

Има ли рискове?

Рисковете за здравето на жената са силно намалени, в сравнение с класическата инвитро процедура. По отношение на генетичните рискове – публикуваните данни сочат, че не се увеличава процентът на вродените малформации при децата, заченати след IVM, в сравнение с децата, заченати чрез IVF и ICSI процедури.

Вижте първото бебе в България родено след инвитро матурация тук. Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се свържете да се свържете с нас

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)