fbpx

Минало, настояще и бъдеще на ин витро методиката

ин витро методиката

Когато говорим за миналото и настоящето на ин витро методиката, трябва да уточним, че под ин витро в самото начало се разбира събиране на сперматозоиди и яйцеклетки. При тази ситуация сперматозоидите сами оплождат яйцеклетките. В тази статия ще споделим повече з миналото и настоящето на технологията.

Началото на ин витро методиката

През 1978 г. е родено първото бебе ин витро. Процедурата е извършена от Едуардс и Стептоу. През 1993 г. вече е въведена ИКСИ процедурата, а именнно инжектиране във всяка извадена зряла яйцеклетка по един нормален сперматозоид. Това се осъществява чрез микроманипулационни техники. Първоначално методът е лансиран при случаите, когато има много тежки форми на отклонения при мъжа. В последните години използването на този метод се разшири. В някои клиники дори не се преминава към ин витро лечение чрез класическото събиране на сперматозиди и яйцеклетки.

Ин витро през 21-ви век – непрестанни иновации

Преминавайки в началото на новото хилядолетие, генетичните техники навлизат много бурно в лечебния процес чрез ин витро методиката. Това включва в особено голяма степен преимплантационната генетична диагностика. Чрез нея се установява дали генетичният код в ембриона е нормален и дали някой от ембрионите има генетично отклонение. Понякога се установяват от 10 ембриона, създадени чрез ин витро нито 1 не е с нормален генетичен код. Това може да даде обяснение защо не се случва бременност или се случва бременност със спонтанни аборти на ранна фаза.

Преимплантационната генетична диагностика има най-вече диагностична стойност. Тя спомага за установяването на проблемите и предприемане на възможно най-адекватно последващо лечение.

Ембриотрансфер – последни тенденции

Основните две теми, които са актуални по отношение на ембриотрасфера са въпросите за замразения ембриотрасфер (ЗЕТ) и за имплантационния прозорец. По отношение на ЗЕТ. Вече дори има клиники, които въобще не правят така наречения „фреш трансфер“ поради политика на замразяване на всички или „freeze all“.

В световен мащаб дори има дискусия дали не е необходимо да замразяваме всички ембриони, защото има интересни резултати при сравняване на между двата подхода на база раждания. Проучвания сочат, че децата, родени от размразен ембриотрансфер, са с по-добри неонатологични параметри. И тук бих отбелязал, че със задоволство 2017г. Аз д-р Тачева и д-р Диес създадохме теорията за криолечение на ембрионите, с която дадохме научна обосновка защо успеваемостта при размразен ембриотрансфер в някои от случаите е по-висока.

COSSESSU – иновативен метод за яйчникова стимулация

Както всички знаем след пандемията от коронавирус, най-новите тенденции се обърнаха към осъществяване на все повече дейности онлайн. В здравния сектор голямо развитие преживява телемедицината. В този контекст нашият екип съвместно с компания, базирана в САЩ, казва се Miracare, създадохме един нов протокол за контролиране на стимулацията при ин витро методиката.

Чрез него ние искаме чувствителнно да намалим посещенията на пациентите в болничното заведение. По този начин да намалим и преките, немедицински и косвени разходи. Установено е, че от 162 часа средно един пациент отделя за една ин витро процедура, която трае средно 2-3 седмици в активната фаза. Между 15-75 часа отделя само за транспорт (зависи от разстонието до клиниката) – това е едно прочуване на колеги от Ирландия. Допълнително хората отделят разходи за храна, пътуване, билети, хотелско настаняване. И най-важното за някои хора – времето. Повече за метода може да разберете във видеото по-долу.

За всеки, който има желние за личен коментар, съм на линия в моя Linkedin профил или се свържете с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)