fbpx

ИКСИ по-добър метод ли е от традиционното инвитро?

икси - инвитро клиника софия

В тази статия ще споделим повече по въпросите за това каква е разликата между инвитро метода и ИКСИ? И кой от двата метода е по-добър?

Накратко за ИКСИ

Ще започнем с кратка история на ИКСИ процедурата. Тя бе въведена за пръв път през 1993 г., като метод за инжектиране във всяка извадена узряла яйцеклетка по един нормален сперматозоид. Това се осъществява чрез микроманипулационни техники. Микроманипулатор при увеличение 400 пъти взима сперматозоид и той бива инжектиран в яйцеклетката. Първоначално методът е лансиран при случаите, когато има много тежки форми на отклонения при мъжа. Сиреч намират се единични сперматозоиди в еякулата, но в последните години този метод се разшири.

Прилики между икси и инвитро

Двойки, при които се налага икси оплождане, преминава през същата процедура както при тези, при които се прилага инвитро. За да се получи оптимален брой яйцеклетки жената се подлага на хормонален курс на лечение за стимулиране на яйчниците. Чрез хормонални изследвания и ултразвукови прегледи се проследяват нарастващите фоликули в яйчниците. Следва пункцията на фоликулите и добиването на зрели яйцеклетки.

Разликата при двата метода е в лабораторния етап. Провеждането на икси в сравнение с инвитро се състои в директното инжектиране на един сперматозоид в яйцеклетката. Икси може да се извърши и със сперматозоиди, получени чрез пункция или биопсия на тестиса.

Кога методът има предимство и кога няма

Индикация за неговата значимост като метод е това, че има клиники, в които той е основен метод за оплождане. Дори не се преминава към инвитро лечение чрез класическото събиране на сперматозиди и яйцеклетки. Моето мнение е, че ако си има възможност да се прави класическо инвитро по-добре да се премине към него. По-добър вариант е яйцеклетката сама да си избере сперматозоида, отколкото биологът да избере в лабораторни условия. Дори има проучвания, които установяват, че успеваемостта е по-висока при класическо инвитро в сравнение с икси процедура. Ако параметрите при мъжа са нормални или имат леко отклонение.

Предимството на икси е, че представлява възможност за третиране на тежък стерилитет поради сериозни увреждания на сперматогенезата, който в противен случай би останал нелечим. Опитът показва, че при метода икси е необходимо наличието на минимален брой подвижни, нормални по форма сперматозоиди. Теоретично само няколко сперматозоида са необходими за извършването на процедурата.

Видео на ИКСИ процедура

За всеки, който има желние за личен коментар, съм на линия в моя Linkedin профил или се свържете с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)