fbpx

Ембриотрансфер

Ембриотрансфер

Какво представлява процедурата „ембриотрансфер“? Буквално „ембрио“ значи малка група от клетки, в които се създава нов организъм и „трансфер“ значи връщане. Това е процедурата на връщане на ембрионите обратно в матката.

Как се изпълнява методът

В една малка тръбичка с диаметър около 1 милиметър ембриончетата 1,2 или 3, които се намират в една капчица, се засмукват. Гинекологът, който извършва самата процедура с водач малка друга тръбичка или две според ситуацията, вкарва тази тръбичка в маточното тяло. След това той инжектира ембрионите. Това може да бъде извършено под ултразвуков контрол, за да се установи точно къде ще бъде върнат ембриона или ембрионите или без ултразвуков контрол.

Видове ембриотрансфер

В методологията на асистираната репродукция има две групи ембриотрансфери. Те са зависимост от това дали ембрионите са замразени или не. Ако са замразени, най-правилно е да говорим за размразен ембриотрансфер. Все пак не се връщат замразени ембриони. Това обаче масово се нарича замразен ембриотрансфер (ЗЕТ).

Ако не са, а именно в цикъл когато се прави стимулация, се нарича фреш ембриотрансфер. Технически за гинеколога няма никаква разлика дали ще направи фреш или размразен ембриотрансфер.

Имплантационен прозорец

Когато говорим за ембриотрансфер, много е важно да се знае кога маточната лигавица е готова да приеме ембрионите. Това става чрез определянето на имплантационния прозорец при жената. Търсенето на така наречения имплантационен прозорец е много важна част от диагностиката. Точното му определяне винаги води до повишаване на крайния шанс за успех.

В последните няколко години бяха разработени методи като така наречение ЕРА тест или Еndоmеtrіаl Rесерtіvіtу Аrrау. Чрез него се изследват функциите на 238 гена, които отговарят за правилното формиране на лигавицата или този имплантационен прозорец. Той обикновено е около 2 дни. Има и жени в 12 часа имплантационен прозорец. Около ¼ от жените е установено, че има изместване и в нашата практика е много важно преди да върнем ембрионите или да направим ембриотрасфер, да сме наясно кога маточната лигавица е готова да приеме ембрионите. По този начин чувствително повишаваме успеваемостта при инвитро лечение.

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с д-р Владимиров в неговия Linkedin профил или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)