fbpx

Оплождане с донорски яйцеклетки – какво трябва да знаем за програмата?

оплождане с донорски яйцеклетки

Този кратък коментар е отговор на въпрос на наш зрител:

Кажете малко повече за оплождане с донорски яйцеклетки. Може би имат предвид донорска програма?

Отговор на въпрос за оплождане с донорски яйцеклетки

Когато говорим за оплождане с донорски яйцеклетки реално говорим за донорска програма. Тя има следния принцип. При донор се прави стимулация и както при класическа инвитро процедура – изваждат се яйцеклетки. Тези яйцеклетки се оплождат със сперматозоидите на реципиента (или по-точно на нейния партньор). Реципиент е жена, която няма яйцеклетки, които могат да се оплодят. Създадените ембриони се връщат при реципиента.

При него обикновено има два начина за подготовка на маточната лигавица. Единият е така нареченият „Спонтанен цикъл“. Благодарение на нейните хормони, ако има цикъл се формира лигавицата, само тя всъщност ни интересува. Когато лигавицата е готова, определяме/търсим нивата на хормоните прогестерон и LH хормон и ако са наред, подготвяме лигавицата и ембрионите, ако има подготвени такива. Така наречените незамразени ембриони или фреш ембриони, с които може да направим трансфера. Ако са в замразено състояние ембрионите, се прави така нар. размразен ембриотрансфер. Тази тема е много дълга и заслужава по-сериозно обсъждане, за да може да стане по-понятно. Има много различни протоколи за водене на донорски програми.

Заключение

Трябва да подчертая само че донорската програма е в различните държави е разрешена по различен начин. Нашите закони са сравнително либерални, те са подобни на испанските, а има държави, при които тази програма е забранена. Реално това е въпрос на политика на държавата.

Видео с повече информация по темата:

За всеки, който има желние за личен коментар, може да се свърже с мен в Linkedin или с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)