fbpx

Инвитро клиника „София“ ще участва в Деня на репродуктивното здраве 2017

Ha 10 юни 2017 гoдинa в ĸyлтypeн цeнтъp „Mopcĸo ĸaзинo“ в Бypгac щe ce пpoвeдe 12-тoтo пopeднo издaниe нa Дeня нa peпpoдyĸтивнoтo здpaвe, opгaнизиpa oт cдpyжeниe „Зaчaтиe“ – нeпpaвитeлcтвeнaтa opгaнизaция нa бългapcĸитe пaциeнти cъc cтepилитeт.

Ин витpo ĸлиниĸa „Coфия“ тpaдициoннo пoдĸpeпя тoвa изĸлючитeлнo пoлeзнo зa пaциeнтитe cъбитиe, ĸaтo yчacтвa oт caмoтo мy ocнoвaвaнe c бeзплaтни ĸoнcyлтaции и нayчни пpeзeнтaции в инфopмaциoннaтa cecия.

Taзи гoдинa тeмaтa e зa нoвocтитe в peпpoдyĸтивнaтa мeдицинaД-p Явop Bлaдимиpoв щe изнece пpeзeнтaция зa няĸoи oт нaй-нoвитe нayчни пocтижeния в cфepaтa нa APT, пpилaгaни в ĸлиниĸaтa.

Cлeд тoвa, в paмĸитe нa eĸcпo aлeятa нa ĸлиниĸитe пo peпpoдyĸтивнa мeдицинa, Ин витpo ĸлиниĸa „Coфия“ щe yчacтвa c щaнд и пoceтитeлитe щe имaт възмoжнocт зa бeзплaтни ĸoнcyлтaции c д-p Bлaдимиpoв и д-p Taчeвa. 

Интepвютo c д-p Bлaдимиpoв пo пoвoд пpeдcтoящoтo cъбитиe в здpaвния пopтaл Πyлc.бг:

 

– Д-р Владимиров, Вие ще участвате с научна презентация и безплатни консултации на 10 юни 2017 по време на Деня на репродуктивното здраве 2017 в Бургас, организиран от сдружение „Зачатие“. Какви са Вашите мотиви за това участие?
 
Сдружение „Зачатие” е първата неправителствена организация в България, която заговори и направи реални стъпки в помощ на семействата с безплодие. За мен и моят екип е чест и удоволствие да участвуваме в поредицата от благотворителни начинания и информативни кампании за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.
 
 – Темата на тазгодишното събитие е „Нови хоризонти към мечтаното дете“. Кои според Вас са най-съществените новости в репродуктивната медицина в световен мащаб?
 
В последните няколко години технологиите в репродуктивната медицина направиха огромни крачки в посока подобряване на методите за диагностика на безплодие и намиране на нови подходи и решения, чрез които да се повиши успеваемостта на ин витро технологиите. В диагностиката вече говорим за нов тип скрининг и профилактика на безплодието, а именно определяне репродуктивната възраст на жената и ранно диагностициране на случаите с намален „ячников резерв”. Това е метод, който включва поредица от функционални и динамични тестове с висока специфичност и сензитивност. Този нов тип профилактика на безплодието има за цел  за ранно установяване на проблема, своевременно търсене и реализация на бременност. 
 
За първи път в практиката навлезе генетичния тест за определяне на т.нар. „имплантационен прозорец”. Той се казва ERA и резултатите показват, че ако ембрионите създадени при ин витро процедура, бъдат върнати в матката извън този кратък период от цикъла при жената, то не би се достигнало до имплантация и бременност. Проучванията показват, че при повече от една четвърт от жените е налице изместване на този „прозорец”. Друга иновация в генетичните технологии е разработването на ново поколение секвениране на генома, което позволява изследване на всички хромозоми в развиващия се ембрион и обхваща около 80% от генетичните отклонения. Вече е възможно да се определи и митохондриалната активност наразвиващите се ембриони (Митоскор) – ключов фактор за имплантацията им.
 
В лечебния процес ин витро процедурите се наложиха като основен метод за лечение на безплодието. Успеваемоста на метода се увеличи с въвеждане на нови медикаменти и протоколи за стимулации, вече се използват по-добри среди за култивиране на ембриони, както и постоянното им наблюдение, с цел тяхната оптимална селекция. 
 
 
Забележителен успех постигнаха криотехнологиите с рутинното прилагане на метода витрификация. Основното предназначение на  замразяване на ембрионите е с цел тяхното съхранение. Последните проучвания, обаче показват  че самата процедура на замразяване и размразяване на ембрионите има позитивен ефект върху тяхната имплантация при жени след  37 години. Както и децата родени след размразен ембриотрансфер са с по-добри неонатологични показатели. Този парадоксален на пръв поглед  феномен за първи път в света  е обяснен  със създадената от мен, Д-р Тачева и Д-р Диез  Теория наречена „Теория за крио-лечение на ембрионите”.
 
 – Какво ново ще представи ин витро клиника „София“ на Деня на репродуктивното здраве?
 
В кратко изложение ние ще представим предимствата на криотехнологиите в асистираната репродукция, както и „Теория за крио-лечение на ембрионите”, публикувана в реномираното списание Reproductive Medicine and Biology, което е официоз на Японската Асоциация по Репродуктивна медицина.
 
Също така, на щанда на клиниката ще бъде предоставена информация за предлаганите медицински дейности и услуги. Тук със задоволство бих подчертал, че в ръководената от мен клиника се прилагат  всички съвременни ин витро методи за  лечение на безплодието, като успеваемостта  не се различава от таза на водещите в света ин витро лаборатории.
 
 – Наскоро Вие получихте голямо признание от Американското общество по репродуктивна медицина ASRM. Бихте ли разказали накратко за научното постижение, което Ви донесе тази награда?
 
Тази награда е присъдена от Американската асоциация по репродуктивна ендокринология и стерилитет (SREI) по време на 72-ри конгрес на Американската асоциация по репродуктивна медицина (ASRM). Нашият доклад бе избран измежду 980 и наградата е за четиригодишно проучване, при което се установява че определянето на имплантациония „прозорец“ чрез ЕRA тест увеличава с 24% възможността за забременяване при жени до 38 години. Това е едно признание за професионалната работа на ръководената от мен клиника. А за мен е голяма чест да съм първия българин удостоен от световната научна общност с тази престижна награда.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)