Новини за ин витро от болница по акушерство и гинекология СБАЛАГРМ София

СБАЛАГРМ „София”

am .

Приблизително 6 милиона лева са вложени в новата Специализирана болница за активно лечение по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина (СБАЛАГРМ) „София”. Инвестицията е на д-р Явор Владимиров, специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишен опит и „татко” на стотици бебета, и неговият екип.

В основата на средствата е банков кредит от Societe Generale Експресбанк. Средствата са вложени в построяването на 7-етажната сграда и закупуването на най-новия клас медицинско и лабораторно оборудване. При проектирането и оборудването са спазени последните европейски изисквания. Над 80 нови работни места се откриват в СБАЛАГРМ «София», като допълнително се предоставя заетост и на други специалисти. Новата болницата е една от най-големите и модерни специализирани медицински заведения в областта на асистираната репродукция.

СБАЛАГРМ „София” има РЗП 2000 кв. м. и паркинг с 24 места. Изграждането й отнема 2 години и половина. Мястото е подбрано така, че да е сред спокойствие и зеленина, но в същото време комуникативно. „За ин витро лаборатория това е важно, защото високата замърсеност на въздуха, която основно е в следствие на автомобилния трафик, има отрицателен ефект върху развитието на ембрионите”, коментира д-р Владимиров. „Чрез съвременната архитектура на сградата и вътрешният дизайн се опитваме да разчупим стереотипа за болнично заведение и да създадем у пациентите усещане, че са по-скоро на гости при приятели”, допълват той.

СБАЛАГРМ „София” лекува основно безплодието, но се занимава и с оперативна гинекология, патология на бременността и профилактика на онкологичните заболявания при жената. Болницата има оперативен сектор и отделения с 30 легла. В диагностично-консултативния център пък се прави диагностика и лечение в извънболничната помощ.

Новост за България е ин витро лабораторията с всички съвременни техники на асистирана репродукция – ин витро, икси, ин витро матурация, вътрематочни инсеминации, замразяване на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони, асистирано излюпване на ембриони, предимплатационна генетична диагностика. В ин витро лабораторията нова вентилационна система поддържа чистота от клас Д на помещенията. Специални мулти-газови инкубатори правят условията за култивиране на ембрионите близки до тези в тялото на майката. Това позволява максимална продължителност на отглеждането им и оптимална селекция. В процес на изграждане е оптична система в инкубаторите, която наблюдава постоянно всеки ембрион. Така потенциалът за развитие на всеки "нероден пациент" се оценява обективно.

Новост са и цитогенетична, семинологична, хистологична и клинико-имунологична лаборатории за диагностика и лечение на безплодие, особено на трудно решими случаи.

Създател и медицински директор на СБАЛАГРМ „София” е д-р Явор Владимиров, който пръв в България въвежда метода на ин витро матурацията. Чрез новия способ разходите за лечение намаляват и същевременно се щади здравето на жената. Д-р Владимиров е и сред малкото специалисти у нас, които имат дисертация на тема, свързана с диагностиката при лечението на безплодие.

Три са условията, на които трябва да отговаря модерната ин витро болница: сигурност за качеството и дискретността на лечението, съвременни стандарти при оборудването и изискванията към помещенията, и квалифициран и отговорен персонал.