fbpx

Цена на инвитро процедурите – какво трябва да знаете?

инвитро цена

Когато става въпрос за асистирана репродукция една от основните групи въпроси касае финансовата цена на инвитро процедурите. В тази статия ще обърнем повече внимание на този тип въпроси.

Разходи за инвитро

За да сме максимално изчерпателни е важно да разделим разходите за инвитро на няколко групи. Първата група са изследванията, които са необходими за определянето на проблема, сиреч диагнозата. В зависимост от най-различните техники и методи за изследване, разходите могат да варират между 500-1500 лева.

Понякога се налага да се наложи ендоскопска хирургия или така наречената лапароскопия, чрез която да бъдат установени и проблеми, които при първичните прегледи не могат да бъдат установени.

Другата група разходи са за самото лечение или за самата инвитро процедура. Ако се приеме основен бюджет на фонда, който е около 5000 лева, като базисен разход, в около 40-50 процента тези средства са достатъчни. Но има случаи, при които е необходимо допълнително внедряване на методи за лечение. Такива са например предимплантационна генетична диагностика. Това може да повиши разходите с няколко хиляди лева.

Основният разход за самата процедура са лекарствата. Те са 50 процента. Останалото е за разходи, които са за самата процедура на оплождане. Но тук възниква един риторичен въпрос. Самото инвитро лечение е метод, но колко струва едно дете? За мен лично, каквито и ще да са разходите на обществото или на семейството, тази кауза си струва!

COSSESSU – иновативен метод за яйчникова стимулация

Както всички знаем след пандемията от коронавирус, най-новите тенденции се обърнаха към осъществяване на все повече дейности онлайн. В здравния сектор голямо развитие преживява телемедицината. В този контекст нашият екип съвместно с компания, базирана в САЩ, казва се Miracare, създадохме един нов протокол за контролиране на стимулацията при ин витро методиката.

Чрез него ние искаме чувствителнно да намалим посещенията на пациентите в болничното заведение. По този начин да намалим и преките, немедицински и косвени разходи. Установено е, че от 162 часа средно един пациент отделя за една ин витро процедура, която трае средно 2-3 седмици в активната фаза. Между 15-75 часа отделя само за транспорт (зависи от разстонието до клиниката) – това е едно прочуване на колеги от Ирландия. Допълнително хората отделят разходи за храна, пътуване, билети, хотелско настаняване. И най-важното за някои хора – времето. Повече за метода може да разберете във видеото по-долу.

Колко ще струва една инвитро процедура по тази методика

Цената е същата както при рутинната процедура. Това не оскъпява процедурата. Методът има за цел да намали разходите на пациента и на обществото за инвитро лечение като цяло. Като подчертавам – това няма негативен ефект върху целия протокол за стимулация. Стимулацията се контролира от специалиста и няма риск да има проблем. Ако обаче специалистът има някаква притеснения в изследванията или пациентът има някакви притеснения, той може да дойде много по-рано преди завършване на самата стимулация. В нашето предварително проучване за желанието на хората за използване на този нов протокол една немалка част предпочитат така наречения хибриден метод – смисъл да започнат по този начин и на по-ранен етап да се видят с лекуващия лекар. Протколът го позволява – няма грешка, ако по-рано се отиде за ултразвуков преглед.

От друга страна въпросът е този нов проткол как лесно може от пациентите да бъде реализиран. Благодарение на фарма индустрията се създадоха медикаменти, които могат пациентите сами да си ги слагат. Както диабетиците инсулина. Не е никакъв проблем по телефона лекарят да назначи самата стимулация и пациентът да си закупи препарат, от която и да пожелае аптека. От друга страна благодарение на достиженията на репродуктивната медицина науката в репродуктивната медицина бяха създадени методи за оценка на яйчников резерв. Въз основа на тази оценка ние можем да стартираме точната доза на стимулация без пациентът да посещава клиниката. Оценката може да бъде направена при 2-3-4-5 месеца. Това не променя начинът на стимулиране и дозата. И както споменах благодарение на технологиите този малък преносим анализатор пациентът може да го ползва вкъщи и благодарение на телемедицината да комуникира с лекуващия лекар и по този начин да не губи време от посещение в клиниката и чакане за преглед и изследвания.

Цените в Ин витро клиника „София“

Ако искате да се запознаете по-подробно с ценовите условия в нашата клиника, може да разгледате по-подробно менютата „Лечение“ и „Диагностика“ на нашата начална стрница, където ще може да откриете цените за всички манипулации в нашата клиника. Препоръчваме и да обърнете внимание на програмата „Споделен риск„, която е друга интересна възможност.

За всеки, който има желние за личен коментар, съм на линия в моя Linkedin профил или се свържете с клиниката на нашата страница с контакти.

Разберете за най-новите изследвания и иновации в инвитрото

Абонирайте се за нашия бюлетин!

Вижте още интересни статии и новини:

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)