fbpx

Асистирани репродуктивни технологии

асистирана репродукция

Какво е асистирана репродукция?

Явлението асистирана репродукция е едно от медицинските чудеса на съвременния глобален свят. Тази бурно развиваща се през последните десетилетия медицинска специалност дава възможност на брачни двойки с различни по вид и тежест соматични проблеми да се сдобият с наследници.

Как започва всичко?

Първите данни за провеждане на изкуствена инсеминация при човек датират от 1790г. Джон Хънтър, наречен „основателят на медицинската хирургия”, прилага инсеминацията на пациент с тежка хипоспадия, като го съветва да събира спермата отделена при коитус в загрята спринцовка и я аплицира във влагалището на жената.

В средата на 1800г., Дж. Марион Симс открива посткоиталния тест и провежда 55 инсеминации. През 1899г. в Русия се разработват и описват първите практически методи за изкуствено оплождане на човек от Иля Иванович Иванов, който въпреки че изучава изкуствено осеменяване при домашни животни, кучета, зайци и птици, е първият който разработва методът използван днес в хуманната медицина.

В продължение на много години партньорската инсеминация се използва единствено в случаите на физическа и психологическа сексуална дисфункция, като ретроградна еякулация, вагинизъм, хипоспадия и импотентност. Успоредно с прогресивното равитие на методите, започват да се въвеждат и донорските инсеминации, които бързо стават рутинни процедури за лечение на стерилитет при мъже с Азоозпермия и тежка Олигоастенозооспермия.

Началото на новите технологии

През 1953 г. е първата успешна бременност от инсеминация със замразена семенна течност. Поставя се началото на нова ера в асистираната репродукция. Успоредно с развитието на науката, откриването на нови техники за обработка на сперматозоиди и подобряване успеваемостта на процедурите, се търсят начини за лечение на стерилитет при жени без функциониращи фалопиеви тръби. За оплождане на яйцеклетката от сперматозоида ин виво или чрез инсеминация е необходимо поне една от фалопиевите тръби да е проходима. В миналото много жени с тубарен стерилитет са прибягвали до репаративна хирургия, с цел възстановяване на тубарната функция. За съжаление, често тези операции са неуспешни. Това налага разработването на метод, позволяващ оплождане на яйцеклетката извън тялото на жената.

В края на 1970 г. Лесли Браун, пациент с девет години първичен стерилитет, се обръща към Патрик Стептоу и Робърт Едуардс в Oldham General Hospital в Англия. По това време оплождането на яйцеклетки извън човешкото тяло, процес, известен като ин витро оплождане (IVF), се счита за напълно експериментален, водещ само до аборти и една неуспешна извънматочна бременност. Без да се използват медикаменти за стимулиране на яйчниците, Лесли Браун претърпява лапароскопска пункция, добива се една яйцеклетка, която се опложда в лаборатория, а по-късно се трансферира обратно в матката.

Трансферът на ембриона се превръща в първото раждане на живо дете от IVF – Луиз Браун, родена през юли 1978 г. Този невероятен успех дава надежда на хилядите бездетни двойки по света. Всяка изминала година и всяка извършена процедура допринасят за усъвършенстване на технологиите и постигане на повече бременности. От тогава редица постижения в клиничната медицина и фундаменталната наука дават възможност на все повече двойки с репродуктивни проблеми да имат деца.

Въвежда се контролираната овариална хиперстимулация с цел увеличаване броя на добитите яйцеклетки. Февруари 1984г. се ражда първото бебе от донорска яйцеклетка, а месец по-късно – първото бебе от замразен ембрион. През 1992г. въвеждането на ICSI – интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид директно в яйцеклетката, представлява огромен технологичен напредък при АРТ. Това дава възможност за лечение на двойки с тежък мъжки фактор. През 1997 г. са родени и първите бебета от замразени яйцеклетки.

Бумът на иновациите

Постепенното въвеждане на нови техники – TESA, PESE, замразяване на яйчникова тъкан, IMSI, TimeLapse, PGD неминуемо увеличават успеха на процедурите. Продължаващото търсене на нови методи за лечение на безплодието и запазване на фертилния потенциал на определени групи пациенти правят темата за асистирана репродукция една от най-интересните в областта на медицината. Към днешна дата повече от 6 милиона бебета в световен мащаб са заченати и родени чрез асистирани репродуктивни технологии.

Ако имате въпроси по темата, не се притеснявайте да се свържете се нас и да отправите вашето питане лично към мен.

 

Цени

Всеки случай е индивидуален и има нужда от различна диагностика и лечение. Тук може да видите разбивка на всички цени, които Ви интересуват.

1. Вътрематочна инсеминация390 лв.
2. Фоликулна пункция под ехографски контрол490 лв.
3. IVF процедура стимулиран цикъл1940 лв.
4. IVF процедура спонтанен цикъл710 лв.
5. ICSI процедура стимулиран цикъл2480 лв.
6. ICSI процедура спонтанен цикъл950 лв.
7.IVM Инвитро Матурация2700 лв.
8.IMSI (инжектиране на яйцеклетки с морфологично селектиран сперматозоид) стимулиран цикъл2930 лв.
9.IMSI (инжектиране на яйцеклетки с морфологично селектиран сперматозоид) спонтанен цикъл1400 лв.
10.Асистирано излюпване с лазер220 лв.
11.Култивиране до бластоцист430 лв.
12.Ембриотрансфер540 лв.
13.Подготовка и синхронизиране на цикъл в донорска програма920 лв.
14.Тестикуларна биопсия890 лв.
15.Такса за една виалка донорски сперматозоиди, вкл. обработка, замразяване, съхранение и разходи по задължителните изследвания на донора, съгл. Наредба № 28240 – 750 лв.
1.  Хромозомен анализ 220 лв.
2.  Предразположение към тромбоза – комплексно изследване 116.50 лв.

Последвай Телеграм канала
на Инвитро клиника „София“!

Ще споделяме полезна информация и последните иновации в инвитрото. :)